Sos je prerađevina koja nije sasvim samostalno jelo, ali kao dodatak određenim jelima od mesa, ribe, povrća i sl. čini jelo kompletnijim, ukusnijim i kvalitetnijim. Ukus sosa ne smije da neutrališe svojstvo jela uz koje se služi, već treba da ga poboljša i bude u skladu s njim.
Spravljanje sosova je vještina koja nameće naročitu opreznost pri pripremanju.
Sosovi se pripremaju pretežno od manje vrijednijih dijelova mesa, povrća, vezivnih materija, raznih začina, pića, ekstrakta prerađevina voća i povrća, iskuhavanjem kostiju itd.
Sosovi se dijele na dvije grupe:
a) topli sosovi - pripremaju se sa zaprškom i tekućinama (voda, fond od kostiju, buljon od povrća, fond od ribe i mlijeko); ili sa brašnom razmućenim u vodi ili u kakvoj drugoj tekućini; ili sa žumancima;
b) hladni sosovi - pripremaju se od žumanaca, ulja, soka od limuna, senfa i drugih sastojaka i začina.
Sos jaki mrki (demi-glace)
Bešamel sos
Morne (mornay) sos
Paradajz-sos
Sos od crnog luka
Sos od bijelog luka
Sos od mirodije
Sos od kiselog povrća
Vinegret-sos
Majonez-sos (fond)
Tartar-sos
< Nazad
Spravljanje sosova je vještina koja nameće naročitu opreznost pri pripremanju.
Sosovi se pripremaju pretežno od manje vrijednijih dijelova mesa, povrća, vezivnih materija, raznih začina, pića, ekstrakta prerađevina voća i povrća, iskuhavanjem kostiju itd.
Sosovi se dijele na dvije grupe:
a) topli sosovi - pripremaju se sa zaprškom i tekućinama (voda, fond od kostiju, buljon od povrća, fond od ribe i mlijeko); ili sa brašnom razmućenim u vodi ili u kakvoj drugoj tekućini; ili sa žumancima;
b) hladni sosovi - pripremaju se od žumanaca, ulja, soka od limuna, senfa i drugih sastojaka i začina.
Sos jaki mrki (demi-glace)
Bešamel sos
Morne (mornay) sos
Paradajz-sos
Sos od crnog luka
Sos od bijelog luka
Sos od mirodije
Sos od kiselog povrća
Vinegret-sos
Majonez-sos (fond)
Tartar-sos
< Nazad