Sos od kiselog povrća

Približne količine artikala:

- Kiselo povrće (paprika, paradajz, krastavci)  5 g
- Rasol od kiselog povrća  10 g
- Brašno pšenično "tip 800" 8 g
- Luk crni svježi  5 g
- Luk bijeli svježi  0,5 g
- Mast ili ulje  8 g
- Šećer u kristalu  1 g
- Dodatak jelima  1 g
- Peršunov list  0,5 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 1,5 dl sosa.

U vrelu masnoću dodati šećer i pržiti ga dok ne karameliše, zatim dodati sitno sjeckani crni luk, sasvim malo ga propržiti pa dodati brašno i sve pržiti istiha da blago porumeni. Kada brašno blago porumeni, dodati istucani i sitno isjeckani bijeli luk i odmah podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da se dobije 1,5 dl po osobi. Ostaviti da kuha 10-15 minuta, pa dodati na kockice isječeno kiselo povrće, rasol, dodatak jelima i posoliti. Zatim produžiti sa kuhanjem još 10-15 minuta, isključiti toplotu, dodati sitno sjeckani peršunov list i po potrebi dosoliti.

Ovaj sos se najčešće služi uz kuhanu govedinu, ćuftete, faširane šnicle i sl. Dijeli se kutlačom od 1,5 dl.