Sos jaki mrki (demi-glace)

Približne količine artikala:

- Kosti (teleće, juneće, svinjske)  30 g
- Mast-ulje  10 g
- Mrkva svježa  10 g
- Luk crni svježi  10 g
- Praziluk  10 g
- Luk bijeli svježi  1 g
- Peršunov korijen i list  5 g
- Celerov korijen i list  3 g
- Koncentrirani sok od paradajza (koncentracija 28-30%)  5 g
- Brašno pšenično "tip 800"  5 g
- Vino crno  0,1 dl
- Biber crni  0,1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 dl sosa (fonda).

U vrelu masnoću dodati isječene kosti i propržiti. Zatim dodati luk crni, mrkvu, praziluk, peršunov i celerov korijen sve prethodno isječeno na kolutove i sve zajedno propržiti. Dodati koncentrirani sok od paradajza prethodno razmućen u toploj vodi i dodatak jelima, pa podliti toplom vodom ili fondom od kostiju i kuhati 5-6 sati na tihoj vatri. Zatim ocijediti fond, povrće propasirati i vratiti u fond, podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da se dobije oko 3 dl po osobi pa zapržiti tamnom zaprškom. Kuhati 20-30 minuta, posoliti i dodati vino i biber.

Ovaj sos (fond) služi kao dodatak nekim mesnim jelima i kao osnova za pripremanje drugih sosova.


< Nazad