Približne količine artikala:
- Koncentrirani sok od paradajza (koncentracije 28 do 30% s.m.) 12 g
- Brašno pšenično "tip 800" 5 g
- Luk crni svježi 5 g
- Mrkva svježa 10 g
- Peršunov korijen i list 3 g
- Celerov korijen i list 2 g
- Mast ili ulje 8 g
- Šećer 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno 1,5 dl sosa.
U dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk i malo ga propržiti. Zatim dodati mrkvu, peršunov i celerov korijen, sve sječeno na kolutove (na mašini ili ručno), i pržiti da blago porumeni, pa dodati koncentrirani sok od paradajza, još malo propržiti i podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da potpuno ogrezne i ostaviti da kuha.
U pogodnu posudu pripremiti zapršku od preostale masnoće i brašna.
Kada povrće potpuno omekša, propasirati ga.
U fond koji kuha dodati propasirano povrće, dodatak jelima i naliti toplom vodom ili fondom od kostiju da se dobije količina 1,5 dl po osobi, posoliti, sačekati da prokuha, nakon čega dodati zapršku uz stalno miješanje sosa da se zaprška ne zgrudva. Sve zajedno kuhati 20-30 minuta, zatim isključiti toplotu, po potrebi dosoliti i poboljšati ukus šećerom.
Paradajz sos se najčešće služi uz jela od kuhane govedine, jela od ribe, jaja i uz jela od riže i tjestenine.
Dijeli se kutlačom od 1,5 dl.
Napomena: ako se umjesto koncentriranog soka od paradajza upotrebljava svježi paradajz, postupa se na taj način što se svježi paradajz, opran, očišćen i isječen na krupnije kriške, dodaje u isto vrijeme kao što je rečeno za koncentrirani sok od paradajza.
Paradajz sos će biti ukusniji ako mu se prilikom prženja crnog luka i korjenastog povrća doda kožica od suhe slanine.
- Koncentrirani sok od paradajza (koncentracije 28 do 30% s.m.) 12 g
- Brašno pšenično "tip 800" 5 g
- Luk crni svježi 5 g
- Mrkva svježa 10 g
- Peršunov korijen i list 3 g
- Celerov korijen i list 2 g
- Mast ili ulje 8 g
- Šećer 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno 1,5 dl sosa.
U dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk i malo ga propržiti. Zatim dodati mrkvu, peršunov i celerov korijen, sve sječeno na kolutove (na mašini ili ručno), i pržiti da blago porumeni, pa dodati koncentrirani sok od paradajza, još malo propržiti i podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da potpuno ogrezne i ostaviti da kuha.
U pogodnu posudu pripremiti zapršku od preostale masnoće i brašna.
Kada povrće potpuno omekša, propasirati ga.
U fond koji kuha dodati propasirano povrće, dodatak jelima i naliti toplom vodom ili fondom od kostiju da se dobije količina 1,5 dl po osobi, posoliti, sačekati da prokuha, nakon čega dodati zapršku uz stalno miješanje sosa da se zaprška ne zgrudva. Sve zajedno kuhati 20-30 minuta, zatim isključiti toplotu, po potrebi dosoliti i poboljšati ukus šećerom.
Paradajz sos se najčešće služi uz jela od kuhane govedine, jela od ribe, jaja i uz jela od riže i tjestenine.
Dijeli se kutlačom od 1,5 dl.
Napomena: ako se umjesto koncentriranog soka od paradajza upotrebljava svježi paradajz, postupa se na taj način što se svježi paradajz, opran, očišćen i isječen na krupnije kriške, dodaje u isto vrijeme kao što je rečeno za koncentrirani sok od paradajza.
Paradajz sos će biti ukusniji ako mu se prilikom prženja crnog luka i korjenastog povrća doda kožica od suhe slanine.