Približne količine artikala:
- Luk bijeli svježi 5 g
- Brašno pšenično "tip 800" 8 g
- Mast ili ulje 8 g
- Sirće 2 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 1 dl sosa.
U vrelu masnoću dodati brašno i pržiti dok blago porumeni. Zatim dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk, dobro promiješati pa odmah podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da se dobije količina od 1 dl po osobi. Dodati dodatak jelima, posoliti i kuhati istiha oko 30 minuta. Zatim isključiti toplotu, po potrebi dosoliti i poboljšati ukus sirćetom.
Sos od bijelog luka najčešće se služi uz faširane šnicle, ćuftete, kuhanu govedinu i sl. Dijeli se kutlačom od 1 dl.
Napomena: za sos od bijelog luka umjesto sirćeta može da se upotrijebi limunov sok. Ukus može da mu se poboljša ako se legira pavlakom i žumancima od jaja, u kom slučaju se smanjuje količina brašna.
- Luk bijeli svježi 5 g
- Brašno pšenično "tip 800" 8 g
- Mast ili ulje 8 g
- Sirće 2 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 1 dl sosa.
U vrelu masnoću dodati brašno i pržiti dok blago porumeni. Zatim dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk, dobro promiješati pa odmah podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da se dobije količina od 1 dl po osobi. Dodati dodatak jelima, posoliti i kuhati istiha oko 30 minuta. Zatim isključiti toplotu, po potrebi dosoliti i poboljšati ukus sirćetom.
Sos od bijelog luka najčešće se služi uz faširane šnicle, ćuftete, kuhanu govedinu i sl. Dijeli se kutlačom od 1 dl.
Napomena: za sos od bijelog luka umjesto sirćeta može da se upotrijebi limunov sok. Ukus može da mu se poboljša ako se legira pavlakom i žumancima od jaja, u kom slučaju se smanjuje količina brašna.