Sos od crnog luka

Približne količine artikala:

- Luk crni svježi  30 g
- Brašno pšenično "tip 800"  8 g
- Mast ili ulje  8 g
- Dodatak jelima  1 g
- Sirće  2 g
- Šećer u kristalu  0,5 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 1,5 dl sosa.

U vrelu masnoću dodati šećer i pržiti dok ne karameliše. Zatim dodati sitno sjeckani crni luk, sasvim malo ga propržiti, pa dodati brašno i sve zajedno pržiti istiha da blago porumeni. Potom naliti toplu vodu ili fond od kostiju da se dobije količina od 1,5 dl po osobi, dodati dodatak jelima, posoliti i ostaviti da istiha kuha oko 30 minuta. Zatim isključiti toplotu, po potrebi dosoliti i dotjerati ukus sirćetom.

Sos od crnog luka najčešće se služi uz kuhanu govedinu, faširane šnicle, ćuftete i sl. Dijeli se kutlačom od 1,5 dl.

Napomena: sos će biti gladak i izgledniji ako se poslije kuhanja propasira, čime se obezbjeđuje da se komadići luka ne vide u sosu.