Približne količine artikala:
- Luk crni svježi 30 g
- Brašno pšenično "tip 800" 8 g
- Mast ili ulje 8 g
- Dodatak jelima 1 g
- Sirće 2 g
- Šećer u kristalu 0,5 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 1,5 dl sosa.
U vrelu masnoću dodati šećer i pržiti dok ne karameliše. Zatim dodati sitno sjeckani crni luk, sasvim malo ga propržiti, pa dodati brašno i sve zajedno pržiti istiha da blago porumeni. Potom naliti toplu vodu ili fond od kostiju da se dobije količina od 1,5 dl po osobi, dodati dodatak jelima, posoliti i ostaviti da istiha kuha oko 30 minuta. Zatim isključiti toplotu, po potrebi dosoliti i dotjerati ukus sirćetom.
Sos od crnog luka najčešće se služi uz kuhanu govedinu, faširane šnicle, ćuftete i sl. Dijeli se kutlačom od 1,5 dl.
Napomena: sos će biti gladak i izgledniji ako se poslije kuhanja propasira, čime se obezbjeđuje da se komadići luka ne vide u sosu.
- Luk crni svježi 30 g
- Brašno pšenično "tip 800" 8 g
- Mast ili ulje 8 g
- Dodatak jelima 1 g
- Sirće 2 g
- Šećer u kristalu 0,5 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 1,5 dl sosa.
U vrelu masnoću dodati šećer i pržiti dok ne karameliše. Zatim dodati sitno sjeckani crni luk, sasvim malo ga propržiti, pa dodati brašno i sve zajedno pržiti istiha da blago porumeni. Potom naliti toplu vodu ili fond od kostiju da se dobije količina od 1,5 dl po osobi, dodati dodatak jelima, posoliti i ostaviti da istiha kuha oko 30 minuta. Zatim isključiti toplotu, po potrebi dosoliti i dotjerati ukus sirćetom.
Sos od crnog luka najčešće se služi uz kuhanu govedinu, faširane šnicle, ćuftete i sl. Dijeli se kutlačom od 1,5 dl.
Napomena: sos će biti gladak i izgledniji ako se poslije kuhanja propasira, čime se obezbjeđuje da se komadići luka ne vide u sosu.