Približne količine artikala:
- Mirodija (kopar) svježa 5 g
- Peršunov korijen i list 5 g
- Brašno pšenično "tip 800" 8 g
- Mast ili ulje 8 g
- Dodatak jelima 1 g
- Sirće 2 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 1 dl sosa.
U vrelu masnoću dodati sitno sječeni peršunov korijen, malo ga propržiti, pa dodati brašno i sve zajedno pržiti dok blago porumeni.
Zatim dodati fond od prethodno iskuhane mirodije, po potrebi doliti i fondom od kostiju ili toplom vodom, tako da se dobije količina od 1 dl po osobi. Posoliti i pustiti da istiha kuha oko 20 minuta. Potom sos propasirati, dodati dodatak jelima, ponovo prokuhati, pa dodati sitno sjeckani list od mirodije i kuhati još 5-10 minuta.
Isključiti toplotu, po potrebi dosoliti, dodati sitno sjeckani peršunov list i dotjerati ukus sirćetom.
Ovaj sos se najčešće služi uz punjene tikvice, punjene paprike, bareni mladi krompir i sl. Dijeli se kutlačom od 1 dl.
Napomena: fond ok svježe mirodije priprema se na taj način što se povezana u snopiće složi u pogodnu posudu, nalije hladnom vodom da ogrezne i kuha 20-30 minuta. Ako se upotrebljava sušena mirodija, koristiti je u svemu kao što je rečeno za stabljike svježe mirodije.
< Nazad
- Mirodija (kopar) svježa 5 g
- Peršunov korijen i list 5 g
- Brašno pšenično "tip 800" 8 g
- Mast ili ulje 8 g
- Dodatak jelima 1 g
- Sirće 2 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 1 dl sosa.
U vrelu masnoću dodati sitno sječeni peršunov korijen, malo ga propržiti, pa dodati brašno i sve zajedno pržiti dok blago porumeni.
Zatim dodati fond od prethodno iskuhane mirodije, po potrebi doliti i fondom od kostiju ili toplom vodom, tako da se dobije količina od 1 dl po osobi. Posoliti i pustiti da istiha kuha oko 20 minuta. Potom sos propasirati, dodati dodatak jelima, ponovo prokuhati, pa dodati sitno sjeckani list od mirodije i kuhati još 5-10 minuta.
Isključiti toplotu, po potrebi dosoliti, dodati sitno sjeckani peršunov list i dotjerati ukus sirćetom.
Ovaj sos se najčešće služi uz punjene tikvice, punjene paprike, bareni mladi krompir i sl. Dijeli se kutlačom od 1 dl.
Napomena: fond ok svježe mirodije priprema se na taj način što se povezana u snopiće složi u pogodnu posudu, nalije hladnom vodom da ogrezne i kuha 20-30 minuta. Ako se upotrebljava sušena mirodija, koristiti je u svemu kao što je rečeno za stabljike svježe mirodije.
< Nazad