Sos od mirodije

Približne količine artikala:

- Mirodija (kopar) svježa  5 g
- Peršunov korijen i list  5 g
- Brašno pšenično "tip 800"  8 g
- Mast ili ulje  8 g
- Dodatak jelima  1 g
- Sirće  2 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 1 dl sosa.

U vrelu masnoću dodati sitno sječeni peršunov korijen, malo ga propržiti, pa dodati brašno i sve zajedno pržiti dok blago porumeni.

Zatim dodati fond od prethodno iskuhane mirodije, po potrebi doliti i fondom od kostiju ili toplom vodom, tako da se dobije količina od 1 dl po osobi. Posoliti i pustiti da istiha kuha oko 20 minuta. Potom sos propasirati, dodati dodatak jelima, ponovo prokuhati, pa dodati sitno sjeckani list od mirodije i kuhati još 5-10 minuta.

Isključiti toplotu, po potrebi dosoliti, dodati sitno sjeckani peršunov list i dotjerati ukus sirćetom.

Ovaj sos se najčešće služi uz punjene tikvice, punjene paprike, bareni mladi krompir i sl. Dijeli se kutlačom od 1 dl.

Napomena: fond ok svježe mirodije priprema se na taj način što se povezana u snopiće složi u pogodnu posudu, nalije hladnom vodom da ogrezne i kuha 20-30 minuta. Ako se upotrebljava sušena mirodija, koristiti je u svemu kao što je rečeno za stabljike svježe mirodije.


< Nazad