Napici



Napici se daju uz doručak ili uz druge objede. Pripremaju se od određenih vrsta namirnica. Prema načinu upotrebe dijele se na tople i hladne.

Topli napici su: kafa, kakao, čaj, šerbet, mlijeko, itd. (a mogu da se koriste i kao rashlađeni).

Hladni napici su: limunada, voćni sokovi, sokovi od povrća, proizvodi od mlijeka, itd.

Fiziološko dejstvo napitaka se ogleda, uglavnom, u izazivanju osjećaja toplote ili osvježenja, u odstranjivanju zamora, stvaranju osjećaja zadovoljstva, u podsticanju krvnog i nervnog sistema na intenzivniju funkciju i u pomaganju varenja hrane, naročito one koja obiluje mastima i bjelančevinama.

Kada je jaka zima, topli napici dobro dođu i u toku dana da bi se ljudstvo zagrijalo. U ljetnom periodu korisno je napitke davati rashlađene.

Bijela kafa Čaj šipkov
Bijela kafa sa dvopekom Čokoladno mlijeko
Crna kafa Kakao mlijeko od instanta
Crna kafa - surogat Kakao sa mlijekom
Čaj lipov Karamel kafa
Čaj narodni Kiselo mlijeko i jogurt
Čaj od kamilice Limunada
Čaj pravi Šerbet čaj