Bijela kafa

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Mlijeko svježe 2,5-3 dl 700-840 168-201
Šećel u kristalu 30-40 g 484-645 116-154
Kafa surogat (2% cikorije i 75% drugog kafenog surogata) 2 g 8 2
Svega 1192-1493 286-357

Normativom je predviđeno oko 3-4 dl bijele kafe.

U sud za pripremanje napitaka naliti mlijeko i ostaviti da provri.

U drugi sud za pripremu napitaka naliti 1 dl vode po osobi i odmah u hladnu vodu staviti kafu surogat, dobro izmješati i ostaviti da provri. Kuhati još 5 minuta, isključiti toplotu, poprskati hladnom vodom i ostaviti da se taloži do 15 minuta. Zatim kafu ocijediti i sipati u sud sa prokuhanim mlijekom, dodati šećer, dobro promješati pa isključiti toplotu.

Bijelu kafu dijeliti vruću (najkasnije 10 minuta poslije pripreme) u šolje, kutlačom od 3 ili 4 dl.

Napomena: ako se za bijelu kafu umjesto svježeg mlijeka upotrebljava mlijeko u prahu, postupa se na slijedeći način:

mlijeko u prahu prosijati, zatim ga razmutiti u hladnoj vodi u odnosu 1:1 i to na taj način što se mlijeko sipa u hladnu vodu postepeno uz stalno miješanje sve dok se ne uspe cijela količina mlijeka. U dobijenu ujednačenu gustu masu doliti još hladne vode tako da odnos mlijeka i vode bude 1:3, nakon čega masu ponovo izmješati pa sipati u proključalu vodu, s tim da ukupan odnos mlijeka u prahu i vode bude 1:8. Poslije sjedinjavanja razmućenog mlijeka i ključale vode sačekati da ponovo provri, isključiti toplotu i odložiti do dalje upotrebe.

Pažnja: ovaj postupak sa mlijekom u prahu važi za sve slučajeve kada ga upotrebljavamo kao zamjenu za svježe mlijeko.