Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Mlijeko svježe | 2,5-3 dl | 700-840 | 168-201 |
Šećel u kristalu | 30-40 g | 484-645 | 116-154 |
Kafa surogat (2% cikorije i 75% drugog kafenog surogata) | 2 g | 8 | 2 |
Svega | 1192-1493 | 286-357 |
Normativom je predviđeno oko 3-4 dl bijele kafe.
U sud za pripremanje napitaka naliti mlijeko i ostaviti da provri.
U drugi sud za pripremu napitaka naliti 1 dl vode po osobi i odmah u hladnu vodu staviti kafu surogat, dobro izmješati i ostaviti da provri. Kuhati još 5 minuta, isključiti toplotu, poprskati hladnom vodom i ostaviti da se taloži do 15 minuta. Zatim kafu ocijediti i sipati u sud sa prokuhanim mlijekom, dodati šećer, dobro promješati pa isključiti toplotu.
Bijelu kafu dijeliti vruću (najkasnije 10 minuta poslije pripreme) u šolje, kutlačom od 3 ili 4 dl.
Napomena: ako se za bijelu kafu umjesto svježeg mlijeka upotrebljava mlijeko u prahu, postupa se na slijedeći način:
mlijeko u prahu prosijati, zatim ga razmutiti u hladnoj vodi u odnosu 1:1 i to na taj način što se mlijeko sipa u hladnu vodu postepeno uz stalno miješanje sve dok se ne uspe cijela količina mlijeka. U dobijenu ujednačenu gustu masu doliti još hladne vode tako da odnos mlijeka i vode bude 1:3, nakon čega masu ponovo izmješati pa sipati u proključalu vodu, s tim da ukupan odnos mlijeka u prahu i vode bude 1:8. Poslije sjedinjavanja razmućenog mlijeka i ključale vode sačekati da ponovo provri, isključiti toplotu i odložiti do dalje upotrebe.
Pažnja: ovaj postupak sa mlijekom u prahu važi za sve slučajeve kada ga upotrebljavamo kao zamjenu za svježe mlijeko.