Šerbet čaj

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Šećer u kristalu 30-40 g 484-645 116-154

Normativom je predviđeno 3-4 dl čaja.

U posudu za pripremu napitaka naliti 3-4 dl vode po osobi i zagrijati da proključa.

U pogodnu posudu staviti 1/4 od pripadajuće količine šećera i zagrijavati na slaboj vatri uz stalno miješanje dok šećer potpuno karameliše. Karamelisani šećer preliti ključalom vodom u količini koja je potrebna da se karamelisani šećer rastopi. Kada se karamel otopi i proključa, dodati ga u već pripremljenu ključalu vodu. Zatim dodati ostatak šećera, promiješati i isključiti toplotu.

Čaj dijeliti vruć (najkasnije 10 minuta poslije pripreme) u šolje, kutlačom od 3 ili 4 dl.

Napomena: ukoliko ima limuna (oko 5 g po osobi) ocijediti sok i dodati u čaj pred podjelu ili ga isjeći na kriške pa dijeliti uz svaku porciju po jednu krišku.