Crna kafa

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Kafa pržena (mljevena) 6 g 76 18
Šećer u kristalu 6-8 g 97-129 23-31
Svega 173-205 41-49

Normativom je predviđeno oko 0,6 dl kafe.

U džezvu ili posudu za kafu naliti 0,8 dl vode po osobi i zagrijati da provri. Dodati šećer i kada ponovo provri skinuti sa vatre pa odliti 1/10 vode. Zatim dodati kafu, promiješati i vratiti na vatru da provri. Voditi računa da kafa ne iskipi.

Provrelu kafu preliti sa ranije odlivenom vodom i sipati u šoljice, vodeći računa da u svakoj bude podjednak sadržaj pjene.

Napomena: kafa se može pripremiti tako da se u džezvu ili posudu za kafu stavi šećer i kafa, malo zagrije, prelije ključalom vodom i ostavi da provri vodeći računa da ne iskipi.

Kafa se može pripremati i bez ukuhavanja šećera, u tom slučaju se šećer posebno servira uz kafu.