Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Kafa pržena (mljevena) | 6 g | 76 | 18 |
Šećer u kristalu | 6-8 g | 97-129 | 23-31 |
Svega | 173-205 | 41-49 |
Normativom je predviđeno oko 0,6 dl kafe.
U džezvu ili posudu za kafu naliti 0,8 dl vode po osobi i zagrijati da provri. Dodati šećer i kada ponovo provri skinuti sa vatre pa odliti 1/10 vode. Zatim dodati kafu, promiješati i vratiti na vatru da provri. Voditi računa da kafa ne iskipi.
Provrelu kafu preliti sa ranije odlivenom vodom i sipati u šoljice, vodeći računa da u svakoj bude podjednak sadržaj pjene.
Napomena: kafa se može pripremiti tako da se u džezvu ili posudu za kafu stavi šećer i kafa, malo zagrije, prelije ključalom vodom i ostavi da provri vodeći računa da ne iskipi.
Kafa se može pripremati i bez ukuhavanja šećera, u tom slučaju se šećer posebno servira uz kafu.