Sarma od kiselog kupusa

Približne količine artikala:
 
- Kupus kiseli u glavicama  400 g
- Riža u zrnu  25 g
- Brašno pšenično  5 - 8 g
- Crni luk svježi  20 g
- Bijeli luk svježi  1 g
- Paradajz gusto ukuhani  6 g
- Meso goveđe sirovo  100 g
- Mast/ulje jestivo  15 g
- Paprika u prahu  0,2 g
- Biber crni  0,1 g
- Peršunov list  1 g
- Dodatak jelima  1 g
- Lovorov list  0,01 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno 500 g jela (2 sarme).


Kod glavica kiselog kupusa odvojiti listove od korijena, pa sa listova skinuti rebrasti dio korijena i odložiti ga do upotrebe.

U samljeveno meso dodati poprženi sitno sjeckani crni luk, prebranu i opranu rižu, sitno sjeckani bijeli luk, samljeveni biber, papriku u prahu, dodatak jelima, sitno sjeckani peršunov list i so. Sve dobro izmješati i, ako je masa tvrda, dodati malo vode.

Na sredini pripremljenih listova kiselog kupusa staviti odgovarajuću količinu pripremljene mase, preklopiti listom sa jedne strane, saviti u rolnu, pa nesavijenu stranu lista pritom čvrsto utisnuti u sredinu.

Neupotrijebljeno lišće i sitnije dijelove kupusa sitno isjeckati, staviti na dno posude, pa slagati sarme jedne do druge unaokolo, prema sredini. Na sredini ostaviti manji prazan prostor i ispuniti ga isjeckanim kupusom i lovorovim listom.

Složenu sarmu naliti toplom vodom da ogrezne, poklopiti manjim poklopcem da direktno leži na sarmi, zatim posudu poklopiti i kuhati na umjerenoj vatri 3 - 4 sata. Dok se sarma kuha ne smije se miješati.

Kada je sarma kuhana (90%) dodati paradajz gusto ukuhani i zapršku. Paradajz i zapršku prije dodavanja razmutiti u malo tople vode. Po zapržavanju sarmu kuhati još pola sata, isključiti toplotu i dijeliti.


< Nazad