Približne količine artikala:
- Kupus kiseli u glavicama 400 g
- Riža u zrnu 25 g
- Brašno pšenično 5 - 8 g
- Crni luk svježi 20 g
- Bijeli luk svježi 1 g
- Paradajz gusto ukuhani 6 g
- Meso goveđe sirovo 100 g
- Mast/ulje jestivo 15 g
- Paprika u prahu 0,2 g
- Biber crni 0,1 g
- Peršunov list 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- Lovorov list 0,01 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno 500 g jela (2 sarme).
Kod glavica kiselog kupusa odvojiti listove od korijena, pa sa listova skinuti rebrasti dio korijena i odložiti ga do upotrebe.
U samljeveno meso dodati poprženi sitno sjeckani crni luk, prebranu i opranu rižu, sitno sjeckani bijeli luk, samljeveni biber, papriku u prahu, dodatak jelima, sitno sjeckani peršunov list i so. Sve dobro izmješati i, ako je masa tvrda, dodati malo vode.
Na sredini pripremljenih listova kiselog kupusa staviti odgovarajuću količinu pripremljene mase, preklopiti listom sa jedne strane, saviti u rolnu, pa nesavijenu stranu lista pritom čvrsto utisnuti u sredinu.
Neupotrijebljeno lišće i sitnije dijelove kupusa sitno isjeckati, staviti na dno posude, pa slagati sarme jedne do druge unaokolo, prema sredini. Na sredini ostaviti manji prazan prostor i ispuniti ga isjeckanim kupusom i lovorovim listom.
Složenu sarmu naliti toplom vodom da ogrezne, poklopiti manjim poklopcem da direktno leži na sarmi, zatim posudu poklopiti i kuhati na umjerenoj vatri 3 - 4 sata. Dok se sarma kuha ne smije se miješati.
Kada je sarma kuhana (90%) dodati paradajz gusto ukuhani i zapršku. Paradajz i zapršku prije dodavanja razmutiti u malo tople vode. Po zapržavanju sarmu kuhati još pola sata, isključiti toplotu i dijeliti.
< Nazad
- Riža u zrnu 25 g
- Brašno pšenično 5 - 8 g
- Crni luk svježi 20 g
- Bijeli luk svježi 1 g
- Paradajz gusto ukuhani 6 g
- Meso goveđe sirovo 100 g
- Mast/ulje jestivo 15 g
- Paprika u prahu 0,2 g
- Biber crni 0,1 g
- Peršunov list 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- Lovorov list 0,01 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno 500 g jela (2 sarme).
Kod glavica kiselog kupusa odvojiti listove od korijena, pa sa listova skinuti rebrasti dio korijena i odložiti ga do upotrebe.
U samljeveno meso dodati poprženi sitno sjeckani crni luk, prebranu i opranu rižu, sitno sjeckani bijeli luk, samljeveni biber, papriku u prahu, dodatak jelima, sitno sjeckani peršunov list i so. Sve dobro izmješati i, ako je masa tvrda, dodati malo vode.
Na sredini pripremljenih listova kiselog kupusa staviti odgovarajuću količinu pripremljene mase, preklopiti listom sa jedne strane, saviti u rolnu, pa nesavijenu stranu lista pritom čvrsto utisnuti u sredinu.
Neupotrijebljeno lišće i sitnije dijelove kupusa sitno isjeckati, staviti na dno posude, pa slagati sarme jedne do druge unaokolo, prema sredini. Na sredini ostaviti manji prazan prostor i ispuniti ga isjeckanim kupusom i lovorovim listom.
Složenu sarmu naliti toplom vodom da ogrezne, poklopiti manjim poklopcem da direktno leži na sarmi, zatim posudu poklopiti i kuhati na umjerenoj vatri 3 - 4 sata. Dok se sarma kuha ne smije se miješati.
Kada je sarma kuhana (90%) dodati paradajz gusto ukuhani i zapršku. Paradajz i zapršku prije dodavanja razmutiti u malo tople vode. Po zapržavanju sarmu kuhati još pola sata, isključiti toplotu i dijeliti.
< Nazad