Punjene paprike

Približne količine artikala:
 
- Paprika svježa 200 g
- Crni luk svježi  15 g
- Riža  20 g
- Meso goveđe sirovo  100 g
- Mast/ulje jestivo  15 - 20 g
- Paprika u prahu  0,3 g
- Biber crni  0,1 g
- Paradajz gusto ukuhani  12 g
- Brašno pšenično  5 g
- Mrkva svježa  10 g
- Peršunov korijen i list  3 g
- Celerov korijen i list  2 g
- Šećer  1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno 500 g jela i 1,5 dl sosa.


U dio vrele masnoće dodati 1/3 predviđene količine sitno sjeckanog luka crnog, malo propržiti, pa dodati mrkvu, peršunov i celerov korijen, sve sječeno na kolutove, i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati paradajz gusto ukuhani, pa naliti toplom vodom, da ogrezne, i kuhati dok povrće omekša. Potom povrće propasirati i dobijeni fond ostaviti da proključa, dodati dodatak jelima, naliti toplom vodom da se dobije 1,5 dl po osobi, posoliti i zapržiti, kuhati uz stalno miješanje oko 20 minuta, pa skinuti sa vatre i dotjerati ukus šećerom. Pripremljeni paradajz-sos odložiti do upotrebe.

Na ostatku vrele masnoće ispržiti sitno sjeckani peršunov i celerov list i samljeveni biber. Sve dobro izmiješati, pa dodati u samljeveno meso. Zatim posoliti, dodati prebranu i opranu rižu i sve dobro izmiješati da se dobije kompaktna masa.

Pripremljenim mesom puniti paprike, vodeći računa da se masa ravnomjerno rasporedi i da se pri punjenju previše ne zbija u papriku, već papriku puniti uz zidove tako da u sredini ostane malo slobodnog prostora.

Napunjene paprike slagati uspravno u posude s tim da se ostavi prazno 5 - 6 cm od vrha suda.

Složene paprike zaliti sa malo vode, naliti paradajz-sos da potpuno ogreznu, poklopiti i kuhati na umjerenoj vatri da svi artikli omekšaju, isključiti toplotu i dijeliti. 


< Nazad