Pire se može pripremiti od pojedinih vrsta divljeg bilja ili njihovih kombinacija (sremuša, jagorčevina, koprive i dr.).
Mlado lišće, odvojeno od stabljike, dobro oprati i staviti u ključalu vodu da se kuha 5-10 minuta. Potom skinuti sa toplote, ocijediti i sitno isjeckati ili samljeti.
U posebnom sudu zagrijati mast i ispržiti brašno, pa dodati i vrlo kratko propržiti sitno isjeckanu lukovicu sremuša. Dodati pripremljeno povrće, malo propržiti, pa naliti toplom vodom, ili supom - čorbom od kostiju, odnosno rakova ili mlijekom. Jelo posoliti, kuhati na tihoj vatri od 15 do 20 minuta, uz povremeno miješanje, skinuti sa vatre i dijeliti.
< Nazad
Mlado lišće, odvojeno od stabljike, dobro oprati i staviti u ključalu vodu da se kuha 5-10 minuta. Potom skinuti sa toplote, ocijediti i sitno isjeckati ili samljeti.
U posebnom sudu zagrijati mast i ispržiti brašno, pa dodati i vrlo kratko propržiti sitno isjeckanu lukovicu sremuša. Dodati pripremljeno povrće, malo propržiti, pa naliti toplom vodom, ili supom - čorbom od kostiju, odnosno rakova ili mlijekom. Jelo posoliti, kuhati na tihoj vatri od 15 do 20 minuta, uz povremeno miješanje, skinuti sa vatre i dijeliti.
< Nazad