Čorba od potočnih rakova

Očišćene i oprane potočne rakove staviti u ključalu vodu i kuhati dok ne pocrvene, odnosno dok pojedini dijelovi ne počnu lako da se odvajaju. Zatim ih skinuti sa toplote, izvaditi iz vode, odbaciti iznutrice i glave, a ostale dijelove rukom izgnječiti da naprsnu ljušture.

Dobijenu masu kuhati u čistoj vodi dok se svi mesni dijelovi ne odvoje od ljuštura. Potom procijediti, meso vratiti u čorbu, a ljušture odbaciti. Nastaviti kuhanje čorbe, dodati obarene isjeckane gljive, povrće ili neki od uobičajenih dodataka za supe i čorbe (riža, tjestenine i sl.). Po mogućnosti, čorbu zapržiti i začiniti začinskim biljem, ukuhanim paradajzom ili sirćetom.

Napomena
: kada nema mogućnosti za pripremanje čorbe, rakovi se mogu pripremiti prokuhavanjem u posoljenoj vodi. Pri jelu se odbacuju glave i iznutrica, a iz svake ljušture se isisa meso.

Morski rakovi
se pripremaju za jelo kao i potočni, a sitni rakovi (kozice) mogu se jesti i prijesni. 

< Nazad