Približne količine artikala:
- Grah 100 g
- Gljive svježe (ili suhe) 50 (10) g
- Mast/ulje jestivo 20 g
- Brašno 10 g
- Crni luk 15 g
- Celerov list 1 g
- Peršunov list 1 g
- Biber 0,1 g
- So po ukusu
Grah prebrati, oprati, staviti u posebnu posudu sa hladnom vodom i kuhati. Kada grah provri, prvu vodu prosuti, naliti ga vrelom vodom i nastaviti kuhanje.
U međuvremenu, na masti ispržiti isječen luk i potpoljene, pa ocjeđene suhe gljive (u sezoni se uzimaju svježe gljive isječene na listove). Pri kraju prženja dodati brašno, još malo pržiti, a zatim preliti vodom u kojoj je kuhan grah, promiješati i dodati u skuhani grah. U jelo staviti isječen list peršuna i celera, mljeveni biber, posoliti, kuhati još oko 15 minuta, isključiti toplotu i dijeliti.
Napomena : odnos graha i gljiva je 10:1 ako se upotrebe suhe gljive, a 2:1 ako su gljive svježe (u korist graha).
< Nazad
- Gljive svježe (ili suhe) 50 (10) g
- Mast/ulje jestivo 20 g
- Brašno 10 g
- Crni luk 15 g
- Celerov list 1 g
- Peršunov list 1 g
- Biber 0,1 g
- So po ukusu
Grah prebrati, oprati, staviti u posebnu posudu sa hladnom vodom i kuhati. Kada grah provri, prvu vodu prosuti, naliti ga vrelom vodom i nastaviti kuhanje.
U međuvremenu, na masti ispržiti isječen luk i potpoljene, pa ocjeđene suhe gljive (u sezoni se uzimaju svježe gljive isječene na listove). Pri kraju prženja dodati brašno, još malo pržiti, a zatim preliti vodom u kojoj je kuhan grah, promiješati i dodati u skuhani grah. U jelo staviti isječen list peršuna i celera, mljeveni biber, posoliti, kuhati još oko 15 minuta, isključiti toplotu i dijeliti.
Napomena : odnos graha i gljiva je 10:1 ako se upotrebe suhe gljive, a 2:1 ako su gljive svježe (u korist graha).
< Nazad