Za pripremanje čaja koristi se list, cvijet ili plod čajnih biljaka. Približne količine čajnih biljaka za pripremanje 4-5 dl čaja za jednu osobu su: za svježe 50 g, a za suhe 5-8 g.
Svježa čajna sirovina doda se u sud sa ključalom vodom, pa se poklopi i odmah skine sa toplote, ostavi da stoji 5-10 minuta, a zatim procijedi.
Sušena čajna sirovina kuha se u sudu sa ključalom vodom oko 5 minuta, potom se skine sa toplote i procijedi. Voćni plodovi (šipak i dr.) kuhaju se 10 minuta, poslije kuhanja odstoje od 30-60 minuta, pa se tek onda čaj procijedi.
Ako šipak poslije kuhanja duže stoji dok ne nabubri (od 3 do 4 sata) dobije se napitak bogat vitaminom "C". S obzirom da je nabubreli šipak bogat karotinom (provitamin "A"), može se upotrebiti za vitaminiziranje jela (čorbe, variva), s tim što se prethodno ispasira (izgnječi, izmelje).
Čaj se zaslađuje šećerom, medom, marmeladom,voćnim sirupom, saharinom i sl. Kada nema ovih sredstava, korisno je pripremiti i piti nezaslađen čaj.
< Nazad
Svježa čajna sirovina doda se u sud sa ključalom vodom, pa se poklopi i odmah skine sa toplote, ostavi da stoji 5-10 minuta, a zatim procijedi.
Sušena čajna sirovina kuha se u sudu sa ključalom vodom oko 5 minuta, potom se skine sa toplote i procijedi. Voćni plodovi (šipak i dr.) kuhaju se 10 minuta, poslije kuhanja odstoje od 30-60 minuta, pa se tek onda čaj procijedi.
Ako šipak poslije kuhanja duže stoji dok ne nabubri (od 3 do 4 sata) dobije se napitak bogat vitaminom "C". S obzirom da je nabubreli šipak bogat karotinom (provitamin "A"), može se upotrebiti za vitaminiziranje jela (čorbe, variva), s tim što se prethodno ispasira (izgnječi, izmelje).
Čaj se zaslađuje šećerom, medom, marmeladom,voćnim sirupom, saharinom i sl. Kada nema ovih sredstava, korisno je pripremiti i piti nezaslađen čaj.
< Nazad