Čorba od divljeg povrća

Za pripremanje čorbe od divljeg povrća koriste se svježe i mlado lišće. Lišće se stavlja u ključalu vodu i kuha od 10 do 15 minuta, a zatim se, ocjeđeno, sitno isjecka ili samelje.

U posebnoj posudi, na vreloj masnoći, pržiti brašno dok ne porumeni. Potom dodati papriku u prahu (ako ima) i naliti potrebnom količinom tople vode u kojoj je povrće kuhano, ili čistom toplom vodom, ukoliko je voda u kojoj je povrće kuhano previše oporog okusa, pa dodati paradajz ukuhani (ako ima), posoliti i kuhati još oko 15 minuta. Ukus se dotjeruje dodavanjem začinskog bilja.

Napomena
: da bi se poboljšali ukus i hranjivost, čorbama se mogu dodati prokuhane sitno izrezane ili ispasirane gljive. Kao dodatak mogu da posluže i suhe izmrvljene ili u prah samljevene gljive.

Čorba od gljiva
: priprema se na isti način kao i čorba od divljeg povrća.

< Nazad