Približne količine artikala:
- Krompir svježi 300 - 400 g
- Luk crni svježi 20 g
- Mrkva svježa 10 - 20 g
- Boranija konzervisana 30 - 50 g
- Miješano povrće konzervisano 70 - 100 g
- Meso sirovo 100 g
- Mast/ulje 15 g
- Brašno pšenično 8 - 10 g
- Luk bijeli svježi 2 g
- Paprika u prahu 0,2 g
- Biber 0,1 g
- Peršunov list 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 7 dl jela.
U dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk, malo ga propržiti i dodati mrkvu, sječenu na kolutove, i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati papriku u prahu, meso sječeno na kocke i dinstati, uz povremeno miješanje, i nalivati toplom vodom. Kada meso upola omekša posoliti i produžiti sa dinstanjem dok ne omekša 80%. Potom dodati krompir, sječen na kocke ili kriške, naliti toplom vodom tako da ogrezne i ostaviti da kuha 20 - 30 minuta. Dodati konzervisanu boraniju, miješano povrće i dodatak jelima, sačekati da prokuha, pa jelo zapržiti. Bijeli luk dodati u zapršku neposredno prije stavljanja zaprške u jelo, vodeći računa da luk ne porumeni, jer bi zaprška postala gorka. Poslije zapržavanja jelo kuhati oko 15 minuta, pa dotjerati ukus dodavanjem bibera i sitno sjeckanog peršuna i po potrebi dosoliti.
Napomena: ako se upotrebljava svježa boranija treba je očistiti od peteljki i konaca, isjeći na komade duge 3 - 4 cm, oprati i dodati u jelo kad meso upola omekša. Ako se upotrebljava suha boranija postupak je isti, s tim što se prethodno potapa u hladnu vodu 2 sata. Vinogradarski krompir je ukusniji ako mu se doda malo lišća od vinove loze i zelenog grožđa. To se sve dodaje u jelo kad i krompir.
< Nazad
- Luk crni svježi 20 g
- Mrkva svježa 10 - 20 g
- Boranija konzervisana 30 - 50 g
- Miješano povrće konzervisano 70 - 100 g
- Meso sirovo 100 g
- Mast/ulje 15 g
- Brašno pšenično 8 - 10 g
- Luk bijeli svježi 2 g
- Paprika u prahu 0,2 g
- Biber 0,1 g
- Peršunov list 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 7 dl jela.
U dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk, malo ga propržiti i dodati mrkvu, sječenu na kolutove, i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati papriku u prahu, meso sječeno na kocke i dinstati, uz povremeno miješanje, i nalivati toplom vodom. Kada meso upola omekša posoliti i produžiti sa dinstanjem dok ne omekša 80%. Potom dodati krompir, sječen na kocke ili kriške, naliti toplom vodom tako da ogrezne i ostaviti da kuha 20 - 30 minuta. Dodati konzervisanu boraniju, miješano povrće i dodatak jelima, sačekati da prokuha, pa jelo zapržiti. Bijeli luk dodati u zapršku neposredno prije stavljanja zaprške u jelo, vodeći računa da luk ne porumeni, jer bi zaprška postala gorka. Poslije zapržavanja jelo kuhati oko 15 minuta, pa dotjerati ukus dodavanjem bibera i sitno sjeckanog peršuna i po potrebi dosoliti.
Napomena: ako se upotrebljava svježa boranija treba je očistiti od peteljki i konaca, isjeći na komade duge 3 - 4 cm, oprati i dodati u jelo kad meso upola omekša. Ako se upotrebljava suha boranija postupak je isti, s tim što se prethodno potapa u hladnu vodu 2 sata. Vinogradarski krompir je ukusniji ako mu se doda malo lišća od vinove loze i zelenog grožđa. To se sve dodaje u jelo kad i krompir.
< Nazad