Vinogradarski krompir

Približne količine artikala:
 
- Krompir svježi  300 - 400 g
- Luk crni svježi  20 g
- Mrkva svježa  10 - 20 g
- Boranija konzervisana  30 - 50 g
- Miješano povrće konzervisano  70 - 100 g
- Meso sirovo  100 g
- Mast/ulje  15 g
- Brašno pšenično  8 - 10 g
- Luk bijeli svježi  2 g
- Paprika u prahu  0,2 g
- Biber  0,1 g
- Peršunov list  1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 7 dl jela.


U dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk, malo ga propržiti i dodati mrkvu, sječenu na kolutove, i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati papriku u prahu, meso sječeno na kocke i dinstati, uz povremeno miješanje, i nalivati toplom vodom. Kada meso upola omekša posoliti i produžiti sa dinstanjem dok ne omekša 80%. Potom dodati krompir, sječen na kocke ili kriške, naliti toplom vodom tako da ogrezne i ostaviti da kuha 20 - 30 minuta. Dodati konzervisanu boraniju, miješano povrće i dodatak jelima, sačekati da prokuha, pa jelo zapržiti. Bijeli luk dodati u zapršku neposredno prije stavljanja zaprške u jelo, vodeći računa da luk ne porumeni, jer bi zaprška postala gorka. Poslije zapržavanja jelo kuhati oko 15 minuta, pa dotjerati ukus dodavanjem bibera i sitno sjeckanog peršuna i po potrebi dosoliti.

Napomena
: ako se upotrebljava svježa boranija treba je očistiti od peteljki i konaca, isjeći na komade duge 3 - 4 cm, oprati i dodati u jelo kad meso upola omekša. Ako se upotrebljava suha boranija postupak je isti, s tim što se prethodno potapa u hladnu vodu 2 sata. Vinogradarski krompir je ukusniji ako mu se doda malo lišća od vinove loze i zelenog grožđa. To se sve dodaje u jelo kad i krompir.

< Nazad