Krompir gulaš/paprikaš sa mesom

Približne količine artikala:
 
- Krompir svježi  450 g
- Brašno pšenično  8 - 10 g
- Crni luk svježi  20 g
- Paradajz gusto ukuhani  5 g
- Mrkva svježa  10 g
- Meso sirovo  100 - 120 g
- Mast/ulje  20 - 25 g
- Paprika u prahu  0,3 g
- Biber crni  0,1 g
- Lovorov list  0,02 g
- Peršunov list svježi  1 g
- Celerov list svježi  1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 5 - 6 dl jela.


Na zagrijanu mast dodati isječen crni luk i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati mrkvu, izrendisanu ili isječenu na kockice, i na kockice isječeno meso dinstati dok malo omekša. Dodati brašno i stalno miješati dok se izgubi miris brašna. Potom dodati papriku u prahu, lovorov list i naliti potrebnu količinu tople vode. Jelo kuhati dok meso omekša oko 80%. Zatim posoliti, dodati na kriške isječen krompir, paradajz gusto ukuhani i dodatak jelima. Po potrebi doliti vrelu vodu i kuhati dok sve omekša, isključiti toplotu, dodati mljeveni biber, sitno sjeckani peršunov i celerov list, promiješati i dijeliti.


< Nazad