Približne količine artikala:
- Kosti (teleće, juneće, svinjske) 30 g
- Mast-ulje 10 g
- Mrkva svježa 10 g
- Luk crni svježi 10 g
- Praziluk 10 g
- Luk bijeli svježi 1 g
- Peršunov korijen i list 5 g
- Celerov korijen i list 3 g
- Koncentrirani sok od paradajza (koncentracija 28-30%) 5 g
- Brašno pšenično "tip 800" 5 g
- Vino crno 0,1 dl
- Biber crni 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 dl sosa (fonda).
U vrelu masnoću dodati isječene kosti i propržiti. Zatim dodati luk crni, mrkvu, praziluk, peršunov i celerov korijen sve prethodno isječeno na kolutove i sve zajedno propržiti. Dodati koncentrirani sok od paradajza prethodno razmućen u toploj vodi i dodatak jelima, pa podliti toplom vodom ili fondom od kostiju i kuhati 5-6 sati na tihoj vatri. Zatim ocijediti fond, povrće propasirati i vratiti u fond, podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da se dobije oko 3 dl po osobi pa zapržiti tamnom zaprškom. Kuhati 20-30 minuta, posoliti i dodati vino i biber.
Ovaj sos (fond) služi kao dodatak nekim mesnim jelima i kao osnova za pripremanje drugih sosova.
< Nazad
- Kosti (teleće, juneće, svinjske) 30 g
- Mast-ulje 10 g
- Mrkva svježa 10 g
- Luk crni svježi 10 g
- Praziluk 10 g
- Luk bijeli svježi 1 g
- Peršunov korijen i list 5 g
- Celerov korijen i list 3 g
- Koncentrirani sok od paradajza (koncentracija 28-30%) 5 g
- Brašno pšenično "tip 800" 5 g
- Vino crno 0,1 dl
- Biber crni 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 dl sosa (fonda).
U vrelu masnoću dodati isječene kosti i propržiti. Zatim dodati luk crni, mrkvu, praziluk, peršunov i celerov korijen sve prethodno isječeno na kolutove i sve zajedno propržiti. Dodati koncentrirani sok od paradajza prethodno razmućen u toploj vodi i dodatak jelima, pa podliti toplom vodom ili fondom od kostiju i kuhati 5-6 sati na tihoj vatri. Zatim ocijediti fond, povrće propasirati i vratiti u fond, podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da se dobije oko 3 dl po osobi pa zapržiti tamnom zaprškom. Kuhati 20-30 minuta, posoliti i dodati vino i biber.
Ovaj sos (fond) služi kao dodatak nekim mesnim jelima i kao osnova za pripremanje drugih sosova.
< Nazad