Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Šećer u kristalu | 30-40 g | 484-645 | 116-154 |
Normativom je predviđeno 3-4 dl čaja.
U posudu za pripremu napitaka naliti 3-4 dl vode po osobi i zagrijati da proključa.
U pogodnu posudu staviti 1/4 od pripadajuće količine šećera i zagrijavati na slaboj vatri uz stalno miješanje dok šećer potpuno karameliše. Karamelisani šećer preliti ključalom vodom u količini koja je potrebna da se karamelisani šećer rastopi. Kada se karamel otopi i proključa, dodati ga u već pripremljenu ključalu vodu. Zatim dodati ostatak šećera, promiješati i isključiti toplotu.
Čaj dijeliti vruć (najkasnije 10 minuta poslije pripreme) u šolje, kutlačom od 3 ili 4 dl.
Napomena: ukoliko ima limuna (oko 5 g po osobi) ocijediti sok i dodati u čaj pred podjelu ili ga isjeći na kriške pa dijeliti uz svaku porciju po jednu krišku.