Pripremanje vlasulja, lignji, hobotnica i sipa

Odmah poslije vađenja iz mora vlasulje se pranjem očiste od pijeska i mulja, posole i ostave u posudi da otpuste štetne materije. Nakon pola sata dobro se izmiješaju i stave na ravnu podlogu, da se ocijede i prosuše, a zatim ih treba uvaljati u brašno i pržiti na vreloj masti (ulju).

Lignje
se raspore, izvadi im se kesica sa crnilom, kosti i zubi, operu se u vodi, isjeku na komadiće i prže na vreloj masti (ulju) oko 15 minuta.

Hobotnica
se poslije ulova odmah ubije i udari nekoliko puta o kamen da bi omekšala. Potom se izvadi i odbacuje iznutrica, a hobotnica se kuha u neposoljenoj vodi oko 30 minuta, potom se posoli i začini uljem.

Sipa
se opere, otvori sa donje strane i izvadi joj se iznutrica, crnilo i kost (sipovina). Ponovo se opere u nekoliko voda, ocijedi i peče na žaru oko 20 minuta. Ako se priprema prženjem, prethodno se isječe na manju parčad, pa prži na masti (ulju). 

< Nazad