Približne količine artikala:
- Brašno pšenično za izradu kruha 580 g
- Mast/ulje 45 g
- Voće suho (šljive, smokve, grožđe i sl.) 200 g
- Kvasac pekarski svježi 12 g
- So kuhinjska 10 g
- Voda (orjentaciono - 55% od količine brašna) 0,319 l
I faza
Iz šljiva odstraniti košpice, pa samljeti na mašini za mljevenje mesa ili nožem sitno usitniti. U posebnoj posudi rastopiti predviđenu količinu masnoće.
Od predviđenih količina brašna, kvasca, soli, vode, rastopljene masnoće i samljevenih ili usitnjenih suhih šljiva izraditi tijesto po direktnom postupku. Tijesto treba zamjesiti mekše nego obično da bi se dobili pečeni kruhovi normalnih organoleptičkih osobina. Zatim ostaviti da fermentiše oko 70 - 80 minuta.
II faza
Kada je krušno tijesto zrelo, pristupa se dijeljenju tijesta na tjestene kruhove potrebne težine. Da bi se dobili kruhovi odgovarajuće težine, prema recepturi i energetskoj vrijednosti svaki tjesteni kruh treba da je težak oko 1,140 kg.
Oblikovanje tjestenih kruhova i dalji postupak isti su kao u prethodnim recepturama.
Jedan kruh sparvljen po ovoj recepturi težak je oko 1 kilogram. Energetska vrijednost ovog kruha je oko 12.319 KJ. Trajnost kruha u ljetnom periodu je do 3 dana, a u zimskom do 5 dana.
Napomena: na isti način priprema se kruh od suhih jabuka, krušaka, smokava, grožđa, s tom razlikom što sitno jagodasto voće ne treba mljeti.
< Nazad
< Nazad