Približne količine artikala:
- Brašno pšenično za izradu kruha 580 g
- Mast/ulje 45 g
- Meso sirovo bez kosti (šnicle) 250 g
- Crni luk svježi 15 g
- Kvasac pekarski svježi 12 g
- So kuhinjska 12 g
- Voda (orjentaciono - 55% od količine brašna) 0,319 l
I faza
Od predviđenih količina brašna, kvasca, soli i vode izraditi krušno tijesto. Zavisno od uslova, tijesto ostaviti da fermentiše oko 70 - 90 minuta.
U međuvremenu, meso isjeći na šnicle, tako da se može izvršiti porcionisanje, istucati ih i posoliti. U posudi zagrijati masnoću do vrenja, dodati sitno isječen crni luk, a zatim poredqati pripremljene šnicle da se uprže s jedne i s druge strane. Po potrebi dolivati malo tople vode i dinstati dok šnicle omekšaju.
II faza
Kada je krušno tijesto zrelo, pristupa se djeljenju na tjestene kruhove potrebne veličine. Da bi se dobili kruhovi prema recepturi, odgovarajuće težine i količine vrijednosti, svaki tjesteni kruh treba da je težak oko 1,140 kg. U odvojene tjestene kruhove umjesiti porcionisane šnicle. Porcionisanje se može izvršiti mjerenjem svih šnicli i dijeljenjem cijele količine prema broju obroka. Tjesteni kruhovi sa mješenom šniclom ostavljaju se za završnu fermentaciju oko 30 minuta.
Po isteku završne fermentacije, pečenje i dalji postupak isti su kao i za prošle recepture.
Jedan kruh napravljen po datoj recepturi težak je oko 1 kg. Energetska vrijednost ovog kruha je oko 13.060 KJ. Trajnost kruha u ljetnom periodu je 2 dana, a u zimskom do 3 dana.
< Nazad
- Mast/ulje 45 g
- Meso sirovo bez kosti (šnicle) 250 g
- Crni luk svježi 15 g
- Kvasac pekarski svježi 12 g
- So kuhinjska 12 g
- Voda (orjentaciono - 55% od količine brašna) 0,319 l
I faza
Od predviđenih količina brašna, kvasca, soli i vode izraditi krušno tijesto. Zavisno od uslova, tijesto ostaviti da fermentiše oko 70 - 90 minuta.
U međuvremenu, meso isjeći na šnicle, tako da se može izvršiti porcionisanje, istucati ih i posoliti. U posudi zagrijati masnoću do vrenja, dodati sitno isječen crni luk, a zatim poredqati pripremljene šnicle da se uprže s jedne i s druge strane. Po potrebi dolivati malo tople vode i dinstati dok šnicle omekšaju.
II faza
Kada je krušno tijesto zrelo, pristupa se djeljenju na tjestene kruhove potrebne veličine. Da bi se dobili kruhovi prema recepturi, odgovarajuće težine i količine vrijednosti, svaki tjesteni kruh treba da je težak oko 1,140 kg. U odvojene tjestene kruhove umjesiti porcionisane šnicle. Porcionisanje se može izvršiti mjerenjem svih šnicli i dijeljenjem cijele količine prema broju obroka. Tjesteni kruhovi sa mješenom šniclom ostavljaju se za završnu fermentaciju oko 30 minuta.
Po isteku završne fermentacije, pečenje i dalji postupak isti su kao i za prošle recepture.
Jedan kruh napravljen po datoj recepturi težak je oko 1 kg. Energetska vrijednost ovog kruha je oko 13.060 KJ. Trajnost kruha u ljetnom periodu je 2 dana, a u zimskom do 3 dana.
< Nazad