Kiselo mlijeko i jogurt

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Mlijeko svježe 2,5 dl 700 168
Kiselo mlijeko ili 0,1 dl 27 6
Jogurt 0,1 dl 22 5
Svega (kiselo mlijeko) 727 174
Svega (jogurt) 722 173

Normativom je predviđeno oko 2,5 dl kiselog mlijeka ili jogurta.

Mlijeko kuhati nešto duže od uobičajenog postupka (oko 10 minuta), uz povremeno miješanje, da se na površini ne uhvati skrama. Zatim ga ohladiti na oko 36°C, dodati kiselo mlijeko ili jogurt, dobro izmješati, poklopiti i ostaviti da fermentira oko 6 sati, s tim da temperatura prostorije ne smije biti niža od 20°C. Kiselo mlijeko ili jogurt svesti na temperaturu 14-18°C, pa dijeliti u šolje kutlačom od 2,5 dl.

Jogurt prije podjele dobro izmješati.