Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Mlijeko svježe | 2,5 dl | 700 | 168 |
Kiselo mlijeko ili | 0,1 dl | 27 | 6 |
Jogurt | 0,1 dl | 22 | 5 |
Svega (kiselo mlijeko) | 727 | 174 | |
Svega (jogurt) | 722 | 173 |
Normativom je predviđeno oko 2,5 dl kiselog mlijeka ili jogurta.
Mlijeko kuhati nešto duže od uobičajenog postupka (oko 10 minuta), uz povremeno miješanje, da se na površini ne uhvati skrama. Zatim ga ohladiti na oko 36°C, dodati kiselo mlijeko ili jogurt, dobro izmješati, poklopiti i ostaviti da fermentira oko 6 sati, s tim da temperatura prostorije ne smije biti niža od 20°C. Kiselo mlijeko ili jogurt svesti na temperaturu 14-18°C, pa dijeliti u šolje kutlačom od 2,5 dl.
Jogurt prije podjele dobro izmješati.