Približne količine artikala:
- Grah 120 - 130 g
- Meso sirovo 100 - 120 g
- Brašno pšenično 8 g
- Crni luk svježi 20 g
- Bijeli luk svježi 1 g
- Paradajz ukuhani 3 g
- Mrkva svježa 10 g
- Mast/ulje 20 - 25 g
- Paprika u prahu 0,3 - 0,5 g
- Biber crni 0,1 g
- Lovorov list 0,01 g
- Peršunov list 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno 6 - 7 dl jela.
Prebran, opran i prethodno
potopljen grah staviti u posudu sa hladnom vodom i kuhati 10 - 15 minuta.
Ocjediti vodu, pa dodati lovorov list, očišćen i isječenu mrkvu i 1/2
predviđene količine crnog luka, naliti toplom vodom i kuhati. U toku
kuhanja dolijevati toplu vodu. Kada se grah grah skuha, posoliti, dodati
dodatak jelima, paradajz ukuhani, zapršku od brašna, masnoće, paprike u
prahu i bijelog luka i kuhati još 10 - 20 minuta. U posebnoj posudi meso
isječeno na kocke izdinstati sa preostalom 1/2 crnog luka, pa sastaviti
sa grahom, dobro promiješati, po potrebi dosoliti, dodati samljeveni
biber i sjeckani peršunov list, isključiti toplotu i dijeliti.
Napomena: ako se
grah priprema sa mesnim konzervama, prethodno podgrejane konzerve gulaša
ili paprikaša sastaviti sa kuhanim grahom i dijeliti.
Ako se grah priprema sa rižom
ili tjesteninom, umjesto 130 g graha obračunava se približno:
- graha 80 - 90 g
- tjestenine - makarona ili riže 20 g
Ostali normativi ostaju
isti.
Kada grah omekša, treba ga
posoliti, dodati tjesteninu, makarone ili rižu i kuhati 10 - 20 minuta.
Dalje treba postupiti prema osnovnoj recepturi.
< Nazad
< Nazad