Grah sa mesom

Približne količine artikala:

- Grah  120 - 130 g
- Meso sirovo  100 - 120 g
- Brašno pšenično  8 g
- Crni luk svježi  20 g
- Bijeli luk svježi  1 g
- Paradajz ukuhani  3 g
- Mrkva svježa  10 g
- Mast/ulje  20 - 25 g
- Paprika u prahu  0,3 - 0,5 g
- Biber crni  0,1 g
- Lovorov list  0,01 g
- Peršunov list  1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno 6 - 7 dl jela.

Prebran, opran i prethodno potopljen grah staviti u posudu sa hladnom vodom i kuhati 10 - 15 minuta. 

Ocjediti vodu, pa dodati lovorov list, očišćen i isječenu mrkvu i 1/2 predviđene količine crnog luka, naliti toplom vodom i kuhati. U toku kuhanja dolijevati toplu vodu. Kada se grah grah skuha, posoliti, dodati dodatak jelima, paradajz ukuhani, zapršku od brašna, masnoće, paprike u prahu i bijelog luka i kuhati još 10 - 20 minuta. U posebnoj posudi meso isječeno na kocke izdinstati sa preostalom 1/2 crnog luka, pa sastaviti sa grahom, dobro promiješati, po potrebi dosoliti, dodati samljeveni biber i sjeckani peršunov list, isključiti toplotu i dijeliti.

Napomena: ako se grah priprema sa mesnim konzervama, prethodno podgrejane konzerve gulaša ili paprikaša sastaviti sa kuhanim grahom i dijeliti.

Ako se grah priprema sa rižom ili tjesteninom, umjesto 130 g graha obračunava se približno:

- graha  80 - 90 g
- tjestenine - makarona ili riže  20 g

Ostali normativi ostaju isti.

Kada grah omekša, treba ga posoliti, dodati tjesteninu, makarone ili rižu i kuhati 10 - 20 minuta. Dalje treba postupiti prema osnovnoj recepturi.

< Nazad