Čaj narodni

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Čaj narodni 3-4 g - -
Šećer u kristalu 30-40 g 484-645 116-154
Limun 4-5 g 4-5 1-1
Svega 488-650 117-155

Normativom je predviđeno 3-4 dl čaja.

Cjediljke ili platnene kesice sa prebranim čajem staviti u posudu sa hladnom vodom, poklopiti i zagrijavati. Kada provrije kuhati na slaboj vatri do 10 minuta. Isključiti toplotu i izvaditi cjediljke ili kesice sa čajem. Dodati šećer i promiješati. Pred podjelu dodati ocijeđeni sok limuna.

Čaj dijeliti vruć (najkasnije 10 minuta poslije pripreme) u šolje, kutlačom od 3 ili 4 dl.

Napomena: limun možemo isjeći na kriške i dijeliti uz svaku porciju po jednu krišku.

Ako se upotrebljava mljeveni čaj u filter-kesicama treba ga preliti ili staviti u sud sa ključalom vodom da odstoji do 5 minuta, pa produžiti tehnološki proces naveden u recepturi.

Pažnja: ovaj postupak pripremanja čaja važi za sve vrste čajeva u filter-kesicama.