Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Čaj narodni | 3-4 g | - | - |
Šećer u kristalu | 30-40 g | 484-645 | 116-154 |
Limun | 4-5 g | 4-5 | 1-1 |
Svega | 488-650 | 117-155 |
Normativom je predviđeno 3-4 dl čaja.
Cjediljke ili platnene kesice sa prebranim čajem staviti u posudu sa hladnom vodom, poklopiti i zagrijavati. Kada provrije kuhati na slaboj vatri do 10 minuta. Isključiti toplotu i izvaditi cjediljke ili kesice sa čajem. Dodati šećer i promiješati. Pred podjelu dodati ocijeđeni sok limuna.
Čaj dijeliti vruć (najkasnije 10 minuta poslije pripreme) u šolje, kutlačom od 3 ili 4 dl.
Napomena: limun možemo isjeći na kriške i dijeliti uz svaku porciju po jednu krišku.
Ako se upotrebljava mljeveni čaj u filter-kesicama treba ga preliti ili staviti u sud sa ključalom vodom da odstoji do 5 minuta, pa produžiti tehnološki proces naveden u recepturi.
Pažnja: ovaj postupak pripremanja čaja važi za sve vrste čajeva u filter-kesicama.