Ruski boršč

Približne količine artikala:

- Meso juneće sirovo  20 g
- Meso svinjsko sirovo  10 g
- Meso svinjsko suho  10 g
- Luk crni svježi  10 g
- Mrkva svježa  10 g
- Kupus svježi  20 g
- Praziluk svježi  10 g
- Cikla konzervisana (sok)  10 g
- Peršunov korijen i list  3 g
- Celerov korijen i list  2 g
- Griz pšenični  5 g
- Mast ili ulje  10 g
- Pavlaka kisela  0,1 dl
- Dodatak jelima  1 g
- Biber crni  0,1 g
- Lovorov list  0,01 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.

U pogodnu posudu složiti meso juneće, svinjsko i suho svinjsko u komadima od 1,5-2 kg, naliti hladnom vodom da ogrezne, dodati lovorov list i kuhati dok meso omekša. Kuhano meso odvojiti od kostiju i isjeckati na kockice.

U međuvremenu na zagrijanu masnoću dodati sitno isjeckani crni luk, mrkvu i peršunov i celerov korijen, isječene na kockice, malo prodinstati pa dodati praziluk isječen na kockice, kupus sitno isjeckan, dodatak jelima, posoliti i dinstati dok povrće omekša. Zatim podliti fondom u kome se kuhalo meso, pa dodati isjeckano meso i kuhati oko 10 minuta. Dodati griz, promješati i kuhati još 10 minuta. Potom dodati kiselu pavlaku, samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov i celerov list i sok od cikle. Promiješati, po potrebi dosoliti i dijeliti kutlačom od 3 dl.


< Nazad