Približne količine artikala:
- Brašno pšenično "tip 500" 30 g
- Marmelada 20 g
- Mlijeko svježe 0,3 dl
- Jaja svježa 0,2 k
- Šećer u kristalu 5 g
- Mast ili ulje 2 g
- So po ukusu
Normativom su predviđene dvije palačinke (oko 100 g).
U pogodnu posudu za mućenje dodati jaja, malo mlijeka, prosijano brašno i so pa sve dobro umutiti, vodeći računa o tome da odnos tečnosti (mlijeka, jaja) i brašna bude 1:1. Zatim, kada masa postane ujednačena i bez grudvica, dodati ostatak mlijeka, i po potrebi vode, tako da ukupan odnos tečnosti (jaja, mlijeko voda) i brašna bude 1,4:1 - tečnost:brašno. Ponovo sve dobro umutiti da se dobije željena gustoća mase za palačinke.
U pogodnoj posudi dobro zagrijati masnoću, kutlačom uzimati pomalo masnoće i stavljati u tavu u kojoj će se pripremati palačinke. Kada se masnoća u tavi dobro zagrije, vratiti je u posudu sa masnoćom, a u podmazanu tavu sipati kutlačom masu za palačinke, toliko da prekrije dno tave. Zatim tavu naginjati rukom da se masa ravnomjerno razlije po dnu tave kako bi palačinke bile iste debljine. Palačinke se prže na što jačoj vatri. Kada se isprži jedna strana, palačinku vješto okrenuti u zraku tako da padne na drugu stranu u tavu. Palačinka se može okretati i širokim nožem ili ravnom kašikom, s tim što treba računati da se može dogoditi da se palačinka podere i što ovaj način iziskuje više vremena. Kada se isprži i druga strana, palačinke izvaditi na tanjir na taj način što se tava sa palačinkom prevrne na tanjir. Prženje palačinki ponavljati dok se ne isprži cjelokupna količina umućene mase.
Ispržene kore palačinki premazati marmeladom koju prethodno razmekšati, ukoliko je tvrda, pa uviti u rolne ili presaviti na četiri dijela, posuti šećerom i dijeliti po mogućnosti dok su tople. Dijeli se hvataljkama ili ravnom francuskom kašikom.
Napomena: umjesto marmeladom, palačinke se mogu puniti džemom, pekmezom, mljevenim orasima i sl., a mogu se služiti i samo sa šećerom.
- Brašno pšenično "tip 500" 30 g
- Marmelada 20 g
- Mlijeko svježe 0,3 dl
- Jaja svježa 0,2 k
- Šećer u kristalu 5 g
- Mast ili ulje 2 g
- So po ukusu
Normativom su predviđene dvije palačinke (oko 100 g).
U pogodnu posudu za mućenje dodati jaja, malo mlijeka, prosijano brašno i so pa sve dobro umutiti, vodeći računa o tome da odnos tečnosti (mlijeka, jaja) i brašna bude 1:1. Zatim, kada masa postane ujednačena i bez grudvica, dodati ostatak mlijeka, i po potrebi vode, tako da ukupan odnos tečnosti (jaja, mlijeko voda) i brašna bude 1,4:1 - tečnost:brašno. Ponovo sve dobro umutiti da se dobije željena gustoća mase za palačinke.
U pogodnoj posudi dobro zagrijati masnoću, kutlačom uzimati pomalo masnoće i stavljati u tavu u kojoj će se pripremati palačinke. Kada se masnoća u tavi dobro zagrije, vratiti je u posudu sa masnoćom, a u podmazanu tavu sipati kutlačom masu za palačinke, toliko da prekrije dno tave. Zatim tavu naginjati rukom da se masa ravnomjerno razlije po dnu tave kako bi palačinke bile iste debljine. Palačinke se prže na što jačoj vatri. Kada se isprži jedna strana, palačinku vješto okrenuti u zraku tako da padne na drugu stranu u tavu. Palačinka se može okretati i širokim nožem ili ravnom kašikom, s tim što treba računati da se može dogoditi da se palačinka podere i što ovaj način iziskuje više vremena. Kada se isprži i druga strana, palačinke izvaditi na tanjir na taj način što se tava sa palačinkom prevrne na tanjir. Prženje palačinki ponavljati dok se ne isprži cjelokupna količina umućene mase.
Ispržene kore palačinki premazati marmeladom koju prethodno razmekšati, ukoliko je tvrda, pa uviti u rolne ili presaviti na četiri dijela, posuti šećerom i dijeliti po mogućnosti dok su tople. Dijeli se hvataljkama ili ravnom francuskom kašikom.
Napomena: umjesto marmeladom, palačinke se mogu puniti džemom, pekmezom, mljevenim orasima i sl., a mogu se služiti i samo sa šećerom.