Pljeskavica

Približne količine artikala:

- Meso goveđe sirovo (vrat i plećka)  120 g
- Ulje jestivo  3 g
- Luk crni svježi  30 g
- Biber crni  0,2 g
- So po ukusu

Normativom je predviđena jedna ispečena pljeskavica od oko 70 g.

Goveđe meso očistiti od žigova i eventualne spoljašnje nečistoće, odvojiti od kostiju i žila, isjeći na komade pogodne za mljevenje i samljeti na mašini kroz sitnu rešetku.

U samljeveno meso dodati so, samljeveni biber i jednu trećinu sitno sjeckanog crnog luka. Sve dobro izmjesiti da se dobije ujednačena masa. Pripremljenu masu ostaviti na hladnom mjestu (hladnjaku) da odleži oko dva sata.

Kada masa odleži, isporcionisati je ravnomjerno, pa isporcionisane dijelove oblikovati u pljeskavice. Pri formiranju, ruke kvasiti hladnom vodom da se masa ne bi lijepila za ruke.

Formirane pljeskavice peći na plotni od štednjaka ili roštilju, s tim što plotnu ili roštilj prije stavljanja pljeskavica premazati uljem.

Kada pljeskavica porumeni sa jedne strane, okrenuti je da porumeni i sa druge strane, poslije čega je servirati na male tanjire sa ostatkom sitno sjeckanog crnog luka i služiti je toplu.

Napomena: pljeskavica se može služiti i sa kajmakom (u tom slučaju se ne servira luk) na taj način što se kajmak (10 g po osobi) rastopi i prelije preko pljeskavice.


< Nazad