Pita sa krompirom

Približne količine artikala:

- Tijesto za razvijanje kora  140 g  ili
- Industrijske zamrznute tjestene kore (3 lista)  100 g
- Krompir svježi  150 g
- Sir kravlji bijeli masni (u kriškama)  15 g
- Kajmak  10 g
- Ulje jestivo  20 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno parče pite od oko 300 g.

Tehnološki postupak pripremanja ove pite u svemu je isti kao i prilikom pripremanja pite sa sirom, s tim što se nadjev za ovu pitu priprema na slijedeći način:

oljušteni krompir izrendisati ručno ili na mašini pa u izrendisani krompir dodati kajmak, izdrobljeni bijeli sir, po potrebi posoliti, sve dobro izmješati, da se dobije ujednačena masa, i sa ovako pripremljenom masom nadijevati razvučeno tijesto, kao što je opisano za nadijevanje pite sa sirom.

Napomena: masa za ovu pitu se može pripremati i bez kajmaka i sira na taj način što se u izrendisani krompir doda crni luk (10-15 g po osobi), prethodno malo propržen na masnoći, i samljeveni biber pa se sa ovom masom postupa kao što je rečeno i za prethodnu.


< Nazad