Približne količine artikala:
- Tijesto za razvijanje kora 140 g ili
- Industrijske zamrznute tjestene kore (3 lista) 100 g
- Krompir svježi 150 g
- Sir kravlji bijeli masni (u kriškama) 15 g
- Kajmak 10 g
- Ulje jestivo 20 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno parče pite od oko 300 g.
Tehnološki postupak pripremanja ove pite u svemu je isti kao i prilikom pripremanja pite sa sirom, s tim što se nadjev za ovu pitu priprema na slijedeći način:
oljušteni krompir izrendisati ručno ili na mašini pa u izrendisani krompir dodati kajmak, izdrobljeni bijeli sir, po potrebi posoliti, sve dobro izmješati, da se dobije ujednačena masa, i sa ovako pripremljenom masom nadijevati razvučeno tijesto, kao što je opisano za nadijevanje pite sa sirom.
Napomena: masa za ovu pitu se može pripremati i bez kajmaka i sira na taj način što se u izrendisani krompir doda crni luk (10-15 g po osobi), prethodno malo propržen na masnoći, i samljeveni biber pa se sa ovom masom postupa kao što je rečeno i za prethodnu.
< Nazad
- Tijesto za razvijanje kora 140 g ili
- Industrijske zamrznute tjestene kore (3 lista) 100 g
- Krompir svježi 150 g
- Sir kravlji bijeli masni (u kriškama) 15 g
- Kajmak 10 g
- Ulje jestivo 20 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno parče pite od oko 300 g.
Tehnološki postupak pripremanja ove pite u svemu je isti kao i prilikom pripremanja pite sa sirom, s tim što se nadjev za ovu pitu priprema na slijedeći način:
oljušteni krompir izrendisati ručno ili na mašini pa u izrendisani krompir dodati kajmak, izdrobljeni bijeli sir, po potrebi posoliti, sve dobro izmješati, da se dobije ujednačena masa, i sa ovako pripremljenom masom nadijevati razvučeno tijesto, kao što je opisano za nadijevanje pite sa sirom.
Napomena: masa za ovu pitu se može pripremati i bez kajmaka i sira na taj način što se u izrendisani krompir doda crni luk (10-15 g po osobi), prethodno malo propržen na masnoći, i samljeveni biber pa se sa ovom masom postupa kao što je rečeno i za prethodnu.
< Nazad