Približne količine artikala:
- Krompir svježi 400 - 450 g
- Mrkva svježa 10 - 20 g
- Crni luk svježi 20 g
- Bijeli luk svježi 1 g
- Meso goveđe sirovo 100 - 120 g
- Mast/ulje 10 g
- Brašno pšenično 5 - 8 g
- Lovorov list 0,01 g
- Peršunov list 1 g
- Celerov list 1 g
- Sirće 2 g
- Senf (po mogućnosti) 1 g
- Biber 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 6 dl jela.
U dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati mrkvu, sječenu na kockice ili kolutove, i pržiti da i mrkva malo porumeni.
Na poprženi luk i mrkvu dodati goveđe meso bez kostiju, sječeno na kocke, i dinstati uz povremeno miješanje i nalijevanje toplom vodom dok meso upola omekša, pa posoliti i produžiti sa dinstanjem dok meso omekša 90%. Zatim dodati krompir isječen na kriške ili kolutove, naliti toplom vodom da ogrezne i kuhati 10 - 15 minuta, pa dodati dodatak jelima, lovorov list i zapršku, napravljeni od ostatka masnoće, brašna i bijelog luka. Poslije zapržavanja u jelo dodati sirće i senf i kuhati na umjerenoj vatri još 20 - 30 minuta, isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov i celerov list, po potrebi dosoliti, promiješati i dijeliti.
Napomena : lovački krompir je ukusniji i kvalitetniji ako mu se neposredno pred zapržavanje dodaju gljive (3 - 5 g po osobi).
< Nazad
- Mrkva svježa 10 - 20 g
- Crni luk svježi 20 g
- Bijeli luk svježi 1 g
- Meso goveđe sirovo 100 - 120 g
- Mast/ulje 10 g
- Brašno pšenično 5 - 8 g
- Lovorov list 0,01 g
- Peršunov list 1 g
- Celerov list 1 g
- Sirće 2 g
- Senf (po mogućnosti) 1 g
- Biber 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 6 dl jela.
U dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati mrkvu, sječenu na kockice ili kolutove, i pržiti da i mrkva malo porumeni.
Na poprženi luk i mrkvu dodati goveđe meso bez kostiju, sječeno na kocke, i dinstati uz povremeno miješanje i nalijevanje toplom vodom dok meso upola omekša, pa posoliti i produžiti sa dinstanjem dok meso omekša 90%. Zatim dodati krompir isječen na kriške ili kolutove, naliti toplom vodom da ogrezne i kuhati 10 - 15 minuta, pa dodati dodatak jelima, lovorov list i zapršku, napravljeni od ostatka masnoće, brašna i bijelog luka. Poslije zapržavanja u jelo dodati sirće i senf i kuhati na umjerenoj vatri još 20 - 30 minuta, isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov i celerov list, po potrebi dosoliti, promiješati i dijeliti.
Napomena : lovački krompir je ukusniji i kvalitetniji ako mu se neposredno pred zapržavanje dodaju gljive (3 - 5 g po osobi).
< Nazad