Kruh sa mljevenim mesom

Približne količine artikala:
 
- Brašno pšenično za izradu kruha  580 g
- Mast/ulje  45 g
- Meso sirovo (goveđe, ovčije i dr.) mljeveno  250 g
- Crni luk svježi  15 g
- Kvasac pekarski svježi  12 g
- So kuhinjska  12 g
- Voda (orjentaciono - 55% od količine brašna)  0,319 l

I faza


U sud sa zagrijanom masnoćom staviti sitno isječen crni luk i pržiti dok blago porumeni, pa dodati samljeveno meso (samljeti krupnije) i dinstati dok ne omekša.

Od predviđene količine brašna, kvasca, soli, vode i dinstanog mljevenog mesa (meso treba da je prohlađeno) izraditi tijesto, pa ga ostaviti da fermentiše oko 90 minuta.

II faza


Pošto je krušno tijesto zrelo, pristupa se dijeljenju tijesta na tjestane kruhove potrebne težine. Da bi se dobili hljebovi prema gornjoj recepturi, odgovarajuće težine, energetske vrijednosti, svaki tjesteni kruh treba da je težak oko 1,140 kg. Težina tjestenih kruhova zavisi od težine upotrebljene sirovine, količine utrošene vode i od dužine prženja mesa, koje pri prženju kalira oko 20 odsto. Tjestene kruhove oblikovati u vidu vekne i sastavom ruba nagore stavljati na odgovarajuće daske pokrivene čistim platnom, pri čemu se tjesteni kruhovi ne smiju međusobno dodirivati. Ovako složeni kruhovi ostavljaju se na završnu fermentaciju oko 30 minuta.

Po isteku završne fermentacije tjesteni kruhovi se sa sastavom rubova nadole ubacuju u peć, tako da se peku bez dodira. Pečenje traje oko 30 - 35 minuta.

Jedan kruh spravljen po datoj recepturi težak je oko 1.000 grama. Energetska vrijednost ovog kruha je oko 13.060 KJ.

Dijeli se bez posebnog pakovanja i na isti način kao i obični kruh. Trajnost kruha je u ljetnom periodu 2 dana, a u zimskom do 3 dana.


< Nazad