Knedle od krompira

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Krompir svježi 20 g 59 14
Brašno pšenično tip "500" 10 g 152 36
Jaja svježa 0,1 kom 30 7
Peršunov list 0,2 g
So po ukusu
Svega 241 57

Krompir skuhan u ljusci, oljuštiti i propasirati, ili samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dodati prosijano brašno, jaja, so i sitno sjeckani peršunov list. SVe zajedno zamijesiti tako da se dobije ujednačeno tijesto. Tijesto odmah po zamjesivanju uvaljati u valjkaste oblike prečnika najviše 1-2 cm. Uvaljano tijesto sjeći nožem na dužine od oko 3 cm, koje rukom formirati u knedle i odmah ih stavljati u ključalu supu. Knedle se kuhaju 10-15 minuta od stavljanja zadnje knedle, poslije čega se isključi toplota, poklopi i sačeka da odstoji 10-15 minuta.