Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Krompir svježi | 20 g | 59 | 14 |
Brašno pšenično tip "500" | 10 g | 152 | 36 |
Jaja svježa | 0,1 kom | 30 | 7 |
Peršunov list | 0,2 g | ||
So po ukusu | |||
Svega | 241 | 57 |
Krompir skuhan u ljusci, oljuštiti i propasirati, ili samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dodati prosijano brašno, jaja, so i sitno sjeckani peršunov list. SVe zajedno zamijesiti tako da se dobije ujednačeno tijesto. Tijesto odmah po zamjesivanju uvaljati u valjkaste oblike prečnika najviše 1-2 cm. Uvaljano tijesto sjeći nožem na dužine od oko 3 cm, koje rukom formirati u knedle i odmah ih stavljati u ključalu supu. Knedle se kuhaju 10-15 minuta od stavljanja zadnje knedle, poslije čega se isključi toplota, poklopi i sačeka da odstoji 10-15 minuta.