Knedle od džigerice (jetre)

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Jetra goveđa/juneća i slezena 8 g 41 10
Griz pšenični ili prezla 8 g 122 29
Brašno pšenično tip "500" 2 g 30 7
Peršunov list 0,2 g
Jaja svježa 0,2 kom 60 14
Luk bijeli svježi 0,2 g 1
Mast svinjska ili 5 g 189 45
Margarin 5 g 151 36
So po ukusu
Svega (sa mašću) 443 105
Svega (sa margarinom) 405 96

U pogodnom sudu ulupati pjenasto pripadajuću količinu masti ili margarina. Zatim dodati žumanca i sve zajedno mutiti dok se dobije ujednačena masa. U ovu masu dodati samljevenu jetru i slezenu, prosijani pšenični griz ili prezlu, prosijano brašno, sitno sjeckani bijeli luk i peršunov list, so po ukusu i na kraju čvrstu pjenu od bjelanaca. Sve zajedno polako miješati varjačom dok se ne dobije ujednačena masa. Masu zatim staviti u hladnjak da odleži 30-60 minuta.

Poslije toga masu polako premijesiti, formirati knedle kašikom i stavljati ih u supu koja polagano vrije. Knedle se kuhaju 10 minuta od stavljanja zadnje knedle. Isključiti toplotu i ostaviti da odstoje u poklopljenom sudu 10-15 minuta.