Janija sa mesom

Približne količine artikala:
 
- Krompir svježi  100 - 150 g
- Mrkva svježa  50 g
- Miješano povrće - konzervisano  120 - 150 g
- Crni luk svježi  30 g
- Paradajz gusto ukuhani  5 g
- Brašno pšenično  5 g
- Meso goveđe ili ovčije  100 - 120 g
- Mast/ulje jestivo  15 - 20 g
- Biber crni  0,1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno 5 - 6 dl jela.


Na zagrijanoj masnoći propržiti sitno sjeckani crni luk i mrkvu da blago porumene, pa dodati meso isječeno na kocke, dodatak jelima i so, naliti toplom vodom, da ogrezne, i dinstati u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje dok meso omekša 80%. Zatim dodati krompir isječen na kocke, naliti toplom vodom, da ogrezne, i kuhati dok krompir upola omekša. Potom dodati miješano povrće konzervisano, razmućeni paradajz gusto ukuhani i zapršku i kuhati oko 15 minuta, isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, po potrebi dosoliti i dijeliti. 


< Nazad