Gratinirani dvopek sa sirom

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Dvopek 100 g 1532 366
Sir kravlji bijeli masni (u kriškama) 70 g 613 146
Mlijeko svježe 2 dl 560 134
Jaja svježa 1 kom 302 72
Mast ili ulje 15 g 555 133
So po ukusu
Svega 3562 851

Normativom je predviđen komad gratiniranog dvopeka od oko 350 g.

Dvopek izrendisati na univerzalnoj kuhinjskoj mašini uz upotrebu najkrupnije ploče - renda, pa u njega dodati: izdrobljeni sir, smjesu pripremljenu od mlijeka, žumanaca, masnoće i soli i bjelanca prethodno ulupana u čvrst snijeg. Sve lagano promiješati da se masa sjedini pa preručiti u podmazane plehove i po površini poravnati.

Peći u zagrijanim pećnicama (250°C) oko 30 minuta. Povremeno kontrolisati i smanjivati temperaturu da formirana kora ne izgori.

Po završenom pečenju jelo malo ohladiti (oko 10 minuta) ravnomjerno isporcionisati i dijeliti na male tanjire ravnom francuskom kašikom.