Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Dvopek | 100 g | 1532 | 366 |
Sir kravlji bijeli masni (u kriškama) | 70 g | 613 | 146 |
Mlijeko svježe | 2 dl | 560 | 134 |
Jaja svježa | 1 kom | 302 | 72 |
Mast ili ulje | 15 g | 555 | 133 |
So po ukusu | |||
Svega | 3562 | 851 |
Normativom je predviđen komad gratiniranog dvopeka od oko 350 g.
Dvopek izrendisati na univerzalnoj kuhinjskoj mašini uz upotrebu najkrupnije ploče - renda, pa u njega dodati: izdrobljeni sir, smjesu pripremljenu od mlijeka, žumanaca, masnoće i soli i bjelanca prethodno ulupana u čvrst snijeg. Sve lagano promiješati da se masa sjedini pa preručiti u podmazane plehove i po površini poravnati.
Peći u zagrijanim pećnicama (250°C) oko 30 minuta. Povremeno kontrolisati i smanjivati temperaturu da formirana kora ne izgori.
Po završenom pečenju jelo malo ohladiti (oko 10 minuta) ravnomjerno isporcionisati i dijeliti na male tanjire ravnom francuskom kašikom.