Grašak sa krompirom i mesom

Približne količine artikala:
 
- Grašak suhi  70 g
- Krompir svježi  270 g
- Meso sirovo  100 - 120 g
- Brašno pšenično  10 g
- Mast/ulje  25 g
- Crni luk svježi  15 g
- Paprika u prahu  0,3 g
- Paradajz gusto ukuhani  6 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 7 - 8 dl jela.


Prebran, opran i potopljen grašak staviti u posudu sa hladnom vodom, dodati 1/2 predviđene količine očišćenog i isječenog crnog luka i kuhati dok upola omekša. Po potrebi doliti tople vode, posoliti, dodati očišćen i na kocke isječen krompir i kuhati dok artikli omekšaju. Zatim dodati gusto ukuhani paradajz i dodatak jelima, pa zapržiti svjetložutom zaprškom. Kuhati oko 10 minuta uz lagano miješanje. U posebnoj posudi meso isječeno na kockice izdinstati sa preostalom 1/2 predviđenog crnog luka. Dinstano meso sastaviti sa kuhanim jelom. Po potrebi dosoliti, promiješati i dijeliti.


< Nazad