Goveđi gulaš

Približne količine artikala:
 
- Meso goveđe sirovo  100 - 120
- Brašno pšenično  5 - 10 g
- Mrkva svježa  10 - 15 g
- Crni luk svježi  20 - 40 g
- Bijeli luk svježi  1 g
- Paradajz gusto ukuhani  6 - 8 g
- Mast/ulje jestivo  8 - 10 g
- Paprika u prahu  0,3 g
- Biber crni  0,1 g
- Peršunov list i korijen  1 g
- Lovorov list  0,01 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 2,5 - 3 dl jela.


Na zagrijanu mast dodati sitno isječen crni luk i na kolutove isječenu mrkvu i pržiti da porumeni, pa dodati na kocke isječeno meso i dinstati dok ispari voda koju je meso otpustilo. Potom dodati brašno i stalno miješati dok se izgubi miris brašna, pa dodati bijeli luk, papriku u prahu, dodatak jelima, lovorov list, paradajz gusto ukuhani i naliti vrelom vodom, posoliti i kuhati uz povremeno miješanje dok meso omekša. Na kraju, po potrebi, jelo dosoliti, dodati mljeveni biber i peršunov list, promiješati i dijeliti.


< Nazad