Približne količine artikala:
- Riža 80 g
- Mast/ulje jestivo 10 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 300 g jela.
Prebranu i opranu rižu naliti normalno posoljenom ključalom vodom, dodati dodatak jelima, promješati i kuhati na umjerenoj vatri oko 10 minuta. Voditi računa da zapreminski odnos voda - riža bude 2,5 : 1. Poslije 10 minuta kuhanja isključiti toplotu, poklopiti i ostaviti da odstoji 10-20 minuta da riža nabubri i upije vodu. Dijeliti uz gulaše, paprikaše i druga jela od mesa i ribe sa saftom ili sosom.
< Nazad
- Mast/ulje jestivo 10 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 300 g jela.
Prebranu i opranu rižu naliti normalno posoljenom ključalom vodom, dodati dodatak jelima, promješati i kuhati na umjerenoj vatri oko 10 minuta. Voditi računa da zapreminski odnos voda - riža bude 2,5 : 1. Poslije 10 minuta kuhanja isključiti toplotu, poklopiti i ostaviti da odstoji 10-20 minuta da riža nabubri i upije vodu. Dijeliti uz gulaše, paprikaše i druga jela od mesa i ribe sa saftom ili sosom.
< Nazad