Čorba od povrća

Približne količine artikala:

- Mrkva svježa  15 g
- Boranija svježa  30 g
- Krompir svježi  50 g
- Celerov korijen i list  3 g
- Peršunov korijen i list  5 g
- Paradajz gusto ukuhani  4 g
- Biber crni  0,1 g
- Mast/ulje  15 g
- Brašno pšenično  5 g
- Luk crni svježi  15 g
- Paprika u prahu  0,2 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 4 dl čorbe.

Na dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk i malo ga propržiti. U proprženi luk dodati isječene na kocke mrkvu, peršunov i celerov korijen i svježu boraniju i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati papriku u prahu, naliti toplom vodom da ogrezne i ostaviti da kuha. Kada povrće omekša dodati krompir sječen na kocke i paradajz gusto ukuhani, razmućen u mlakoj vodi, naliti toplom vodom da se dobije određena količina i ostaviti da prokuha. Dodati zapršku i dodatak jelima i kuhati još 20 - 30 minuta. Poboljšati ukus peršunovim i celerovim listom, mljevenim biberom i dosoliti, pa dijeliti.

Napomena: čorba se može pripremiti i sa drugim vrstama svježeg i konzerviranog povrća i povećanjem jedne vrste na račun druge vrste.

< Nazad