Približne količine artikala:
- Mrkva svježa 15 g
- Boranija svježa 30 g
- Krompir svježi 50 g
- Celerov korijen i list 3 g
- Peršunov korijen i list 5 g
- Paradajz gusto ukuhani 4 g
- Biber crni 0,1 g
- Mast/ulje 15 g
- Brašno pšenično 5 g
- Luk crni svježi 15 g
- Paprika u prahu 0,2 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno
oko 4 dl čorbe.
Na dio vrele masnoće
dodati sitno sjeckani crni luk i malo ga propržiti. U proprženi luk
dodati isječene na kocke mrkvu, peršunov i celerov korijen i svježu
boraniju i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati papriku u prahu, naliti
toplom vodom da ogrezne i ostaviti da kuha. Kada povrće omekša dodati
krompir sječen na kocke i paradajz gusto ukuhani, razmućen u mlakoj
vodi, naliti toplom vodom da se dobije određena količina i ostaviti da
prokuha. Dodati zapršku i dodatak jelima i kuhati još 20 - 30 minuta.
Poboljšati ukus peršunovim i celerovim listom, mljevenim biberom i
dosoliti, pa dijeliti.
Napomena: čorba se
može pripremiti i sa drugim vrstama svježeg i konzerviranog povrća i
povećanjem jedne vrste na račun druge vrste.
< Nazad
< Nazad