Čorba od kiselog kupusa

Približne količine artikala:

- Kupus kiseli  30 g
- Brašno pšenično "tip 800"  10 g
- Mast ili ulje  10 g
- Slanina suha hamburška  5 g
- Luk crni svježi  10 g
- Riža  10 g
- Biber crni  0,1 g
- Paprika u prahu  0,2 g
- Rasol  0,5 dl
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.

U dio vrele masnoće dodati sitno sjeckani crni luk i malo ga propržiti. Zatim dodati suhu slaninu sječenu na kockice i zajedno pržiti da blago porumeni. Poslije toga dodati kiseli kupus sječen na kocke ili rezance pa sve zajedno malo propržiti, dodati papriku u prahu pa naliti toplom vodom ili fondom od kostiju da ogrezne i ostaviti da se kuha.

Kada kupus omekša, po potrebi ga preručiti u kazane ili šerpe, naliti toplu vodu ili fond od kostiju da se dobije količina od 2,5 dl po osobi, po potrebi posoliti i sačekati da prokuha. Kada čorba prokuha, dodati prebranu i opranu rižu, a zatim zapršku. Zaprška se dodaje u čorbu koja ključa uz stalno miješanje čorbe, da ne bi došlo do zgrudvavanja. Potom čorbu kuhati 10-15 minuta, pa dodati rasol i produžiti sa kuhanjem još 10-15 minuta, nakon čega isključiti toplotu, dodati mljeveni biber i po potrebi dosoliti.

Dijeli se kutlačom od 3 dl.

Napomena: pri stavljanju rasola, voditi računa o kiselosti samog rasola kako čorba ne bi bila prekisela.


< Nazad