Omlet

Približne količine artikala:

- Jaja svježa  2 kom
- Mast ili ulje  10 g
- Sir kravlji bijeli  30 g
- Konzerve od krupnije i sitnije usitnjenog mesa (mesni doručak i sl.)  40 g
- So po ukusu

Jaja razbiti u pogodnu posudu, posoliti ih i umutiti. Umućena jaja dodati na masnoću, koju zagrijati u tavi i pržiti dok se ne zapeče sa donje strane, vodeći računa o tome da masa od jaja bude iste debljine. Kada se jaja zapeku samo sa donje strane, dodati izdrobljeni bijeli sir, ili izdrobljene mesne konzerve, još malo propržiti, pa ravnom francuskom kašikom smotati kao palačinku, stavljati na tanjire i služiti dok je toplo.

Napomena: ako se omlet priprema u većim količinama, postupiti na slijedeći način: u duboki pleh za pečenje dodati masnoću, dobro je zagrijati na šporetu, dodati umućena jaja, vodeći računa o tome da se jaja po plehu pravilno raspodjele, malo propržiti pa dodati izmrvljeni sir ili izdrobljene mesne konzerve, pa pleh staviti u zagrijanu pećnicu i pustiti da se omlet zapeče. Pečeni omlet vaditi, nožem ravnomjerno isporcionisati, dijeliti ravnom francuskom kašikom na male tanjire i služiti dok je toplo.


< Nazad