Približne količine artikala:
- Tikvice svježe 450 - 500 g
- Meso sirovo 100 - 120 g
- Crni luk svježi 10 g
- Brašno pšenično 15 g
- Paradajz svježi 60 g
- Mast/ulje jestivo 20 - 25 g
- Peršunov list 2 g
- Biber crni 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 6 dl jela.
Tikvice oljuštiti (ako su mlade ne moraju se ljuštiti), isjeći na polovine ili četvrtine, izvaditi sredinu i isjeći na kocke, posoliti i, kada malo odleže, ocjediti.
Na zagrijanoj masti propržiti sitno isječen crni luk da porumeni. Zatim dodati na kocke isječeno meso i dinstati dok ispari voda koju je otpustilo, pa dodati brašno i dinstati dok se izgubi miris brašna. Zatim dodati papriku u prahu i dodatak jelima, naliti toplom vodom, posoliti i nastaviti kuhanje dok se meso skuha. Potom dodati pripremljene tikvice i paradajz, po potrebi doliti vrele vode, i kuhati da se jelo skuha. Na kraju dosoliti, dodati mljeveni biber, promiješati i dijeliti.
Napomena: tikvice bez mesa pripremaju se na isti način, s tim što se izostavlja pripremanje mesa, a količina masnoće poveća za oko 10 g.