Tikvice sa mesom

Približne količine artikala:

- Tikvice svježe  450 - 500 g
- Meso sirovo  100 - 120 g
- Crni luk svježi  10 g
- Brašno pšenično  15 g
- Paradajz svježi  60 g
- Mast/ulje jestivo  20 - 25 g
- Peršunov list  2 g
- Biber crni  0,1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 6 dl jela.

Tikvice oljuštiti (ako su mlade ne moraju se ljuštiti), isjeći na polovine ili četvrtine, izvaditi sredinu i isjeći na kocke, posoliti i, kada malo odleže, ocjediti.

Na zagrijanoj masti propržiti sitno isječen crni luk da porumeni. Zatim dodati na kocke isječeno meso i dinstati dok ispari voda koju je otpustilo, pa dodati brašno i dinstati dok se izgubi miris brašna. Zatim dodati papriku u prahu i dodatak jelima, naliti toplom vodom, posoliti i nastaviti kuhanje dok se meso skuha. Potom dodati pripremljene tikvice i paradajz, po potrebi doliti vrele vode, i kuhati da se jelo skuha. Na kraju dosoliti, dodati mljeveni biber, promiješati i dijeliti.

Napomena: tikvice bez mesa pripremaju se na isti način, s tim što se izostavlja pripremanje mesa, a količina masnoće poveća za oko 10 g.