Supa od kostiju

Približne količine artikala:

- Kosti (od mesa glavnog jela)  40 - 50 g
- Dodatak za supu (riža, tjestenina, griz)  10 - 15 g
- Crni luk svježi  3 g
- Mrkva svježa  10 g
- Peršunov list i korijen  5 g
- Celerov list i korijen  3 g
- Biber crni  0,1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno 3 - 4 dl supe.

Kosti oprati, isjeći i rascijepati po dužini, staviti u posudu, naliti hladnu vodu i kuhati. Poslije dva sata kuhanja dodati očišćene i krupno isječene: mrkvu, peršun, korijen celera i crni luk, prethodno rasječen i u ljusci zapečen.

Kuhati oko 4 do 6 sati, pa povaditi povrće i kosti. Sa kostiju skinuti meso, a povrće isjeći na kockice i vratiti u supu, posoliti, dodati dodatak za supu i dodatak jelima, i kuhati još 10 - 20 minuta, zavisno od vrste dodatka. Zatim dodati peršunov i celerov list, po potrebi dosoliti, pobiberiti i dijeliti.

< Nazad