Približne količine artikala:
- Kosti (od mesa glavnog jela) 40 - 50 g
- Dodatak za supu (riža, tjestenina, griz) 10 - 15 g
- Crni luk svježi 3 g
- Mrkva svježa 10 g
- Peršunov list i korijen 5 g
- Celerov list i korijen 3 g
- Biber crni 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno 3
- 4 dl supe.
Kosti oprati, isjeći i
rascijepati po dužini, staviti u posudu, naliti hladnu vodu i kuhati.
Poslije dva sata kuhanja dodati očišćene i krupno isječene: mrkvu, peršun,
korijen celera i crni luk, prethodno rasječen i u ljusci zapečen.
Kuhati oko 4 do 6 sati, pa
povaditi povrće i kosti. Sa kostiju skinuti meso, a povrće isjeći na
kockice i vratiti u supu, posoliti, dodati dodatak za supu i dodatak
jelima, i kuhati još 10 - 20 minuta, zavisno od vrste dodatka. Zatim
dodati peršunov i celerov list, po potrebi dosoliti, pobiberiti i
dijeliti.
< Nazad
< Nazad