Rizi-bizi sa mesom

Približne količine artikala:
 
- Grašak konzervisani  150 - 200 g
- Riža u zrnu  35 - 40 g
- Meso sirovo  100 - 120 g
- Crni luk svježi  10 g
- Paradajz gusto ukuhani  6 g
- Mast/ulje  15 - 20 g
- Biber crni  0,1 g
- Peršunov list  1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 5 dl jela.


Na zagrijanu mast dodati sitno isječen crni luk i pržiti dok porumeni. Zatim dodati meso, isječeno na kocke, i dinstati uz dolivanje tople vode. Kada meso upola omekša dodati dodatak jelima, a kada omekša (90%) dodati paradajz gusto ukuhani i ocjeđeni konzervisani grašak. Po potrebi doliti tople vode i dodati rižu.

Sve dobro izmješati i kuhati još oko 20 minuta. Jelo, po potrebi, dosoliti, dodati mljeveni biber, peršunov list, lagano promiješati, ostaviti 10 minuta da odstoji i dijeliti.


< Nazad