Približne količine artikala:
- Boranija svježa ili konzervisana 300 - 350 g
- Riža 30 - 35 g
- Crni luk svježi 20 g
- Luk bijeli 2 g
- Brašno pšenično 6 g
- Paradajz gusto ukuhani 5 g
- Meso sirovo 100 - 120 g
- Paprika u prahu 0,1 g
- Mast/ulje 20 - 25 g
- Biber 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno 5 - 6 dl jela.
Na vrelu masnoću dodati sitno sjeckani crni luk i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati meso isječeno na kocke i dinstati. Kada meso malo omekša, dodati papriku u prahu i opranu, očišćenu i isječenu boraniju svježu, pa naliti toplom vodom da ogrezne, malo posoliti i kuhati dok meso i boranija omekšaju oko 80%. Dodati prebranu i opranu rižu, gusto ukuhani paradajz (razmućen u toploj vodi) i ostaviti da proključa. Zatim dodati tamnu zapršku (pripremljenu od ostatka masnoće, brašna i luka bijelog) i dodatak jelima, i kuhati još oko 20 - 30 minuta. Na kraju dodati mljeveni biber, posoliti, isključiti toplotu i dijeliti.
< Nazad
- Riža 30 - 35 g
- Crni luk svježi 20 g
- Luk bijeli 2 g
- Brašno pšenično 6 g
- Paradajz gusto ukuhani 5 g
- Meso sirovo 100 - 120 g
- Paprika u prahu 0,1 g
- Mast/ulje 20 - 25 g
- Biber 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno 5 - 6 dl jela.
Na vrelu masnoću dodati sitno sjeckani crni luk i pržiti da blago porumeni. Zatim dodati meso isječeno na kocke i dinstati. Kada meso malo omekša, dodati papriku u prahu i opranu, očišćenu i isječenu boraniju svježu, pa naliti toplom vodom da ogrezne, malo posoliti i kuhati dok meso i boranija omekšaju oko 80%. Dodati prebranu i opranu rižu, gusto ukuhani paradajz (razmućen u toploj vodi) i ostaviti da proključa. Zatim dodati tamnu zapršku (pripremljenu od ostatka masnoće, brašna i luka bijelog) i dodatak jelima, i kuhati još oko 20 - 30 minuta. Na kraju dodati mljeveni biber, posoliti, isključiti toplotu i dijeliti.
< Nazad