Riblji paprikaš

Približne količine artikala:
 
- Riba svježa  150 - 200 g
- Brašno pšenično  5 - 10 g
- Mast/ulje jestivo  10 - 15 g
- Crni luk svježi  25 - 30 g
- Paradajz gusto ukuhani  8 - 10 g
- Paprika u prahu  0,3 g
- Biber crni  0,2 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno parče ribe 100 - 120g i 1,5 - 2 dl sosa.


Na zagrijanu mast dodati sitno isječen crni luk i pržiti da blago porumeni. Zatim naliti vodom i posoliti. Kada prokuha, dodati papriku u prahu, dodatak jelima i na komade isječenu ribu. Kad riba upola omekša, dodati gusto ukuhani paradajz, zapršku, biber i, po potrebi, dosoliti. Kuhati na umjerenoj toploti dok riba omekša, pa isključiti toplotu i dijeliti, voditi računa da se riba ne mrvi.


< Nazad