Ražnjići

Približne količine artikala:

- Meso teleće (plećka i but)  200 g ili
- Meso svinjsko (plećka ili but)  200 g
- Ulje jestivo  3 g
- Luk crni svježi  60 g
- Biber crni  0,2 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno dvije žice ražnjića sa po 6 jednakih komadića mesa (oko 10 g po isječenom komadiću).

Meso očistiti od žigova i eventualne spoljašnje nečistoće, odvojiti od kostiju i žila, isjeći na kocke i nanizati na ražnjiće koji mogu biti od drveta ili pocinčane žice. Nanizane ražnjiće peći na plotni od štednjaka ili roštilju, s tim što plotnu ili roštilj prije stavljanja ražnjića premazati uljem. Kada ražnjići porumene sa jedne strane, okrenuti ih da porumene sa svih strana, poslije čega ih servirati na male tanjire, posoliti, pobiberiti, dodati sitno sjeckani crni luk i služiti tople.